Reč urednika: Novo izdanje časopisa „Podovi“!

Poštovani,

Iz broja u broj ili iz godine u godinu podižemo svest o važnosti podova u svakom objektu na viši nivo. Smatramo da su podovi i podne obloge veoma bitan elemenat svakog prostora, bilo enterijera ili eksterijera. Prosto, prvo na šta stanemo kada uđemo u neki prostor je pod i on zauzima kompletnu površinu enterijera. Isto tako, ono što je specifično kod podnih obloga je da se greške ne praštaju i da je renoviranje ili prepravka veoma kompleksan zadatak za investitora. Ako radite izmene na podnoj površini onda isti prostor ne možete koristiti određeni vremenski period, što može izazvati dodatne i neplanirane troškove, bilo da iznajmljujete prostor ili ga koristite kao sopstveni poslovni ili stambeni prostor.

U ovom broju smo o planiranju i postavci podova i podnih obloga razgovarali sa arhitektom Nikolom Martinovićem iz N-Martin Studija, Danijelom Milošević i Jelenom Petrović, arhitektama iz Eurodom-a, a isto tako smo se i kroz nekoliko projekata dotakli ove za nas uvek zanimljive teme. Tako da u ovom broju možete pronaći analizu veoma zanimljivog projekta „Agencije Polet” koji je radio Antipod Studio i gde je usklađen šarm betonske košuljice sa kompletnim enterijerom. Isto tako smo pisali o enterijeru stana u kuli West 65, ili o stanu koji je radio Studio Prototip, gde su elegancija i prirodne boje parketa uklopljene u kompletan enterijer. Veoma zanimljiv projekat o kojem smo, takođe, pisali u ovom broju stiže nam iz Unknown Studija, gde je u ordinaciji dr Kozomara korišćen mikrocement i savršeno se uklopio u enterijer ove ordinacije.

O mikrocementu smo pisali i u ranijim brojevima „Podova”, a biće toga još, jer je ovo sve popularnija podna obloga, monolitna i bez fugi, a prostoru daje specifičan šarm. Isto tako, pisali smo o problemu akustike u muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu i kako je zahtev rešen zamenom i ugradnjom odgovarajućeg tepisona. U poslednje vreme, sve češće čujemo da u velikim poslovnim prostorijama nakon useljenja postoji problem akustike ili prenosa zvuka, pa se ovaj problem naknadno rešava proizvodima koji su dostupni na tržištu, od akustičnih panela za zidove ili plafone, preko tepisona i drugih adekvatnih podova, pa do phonebooth-ova.

NOVO izdanje časopisa PODOVI prelistajte klikom na LINK

U ovom broju za nas su pisali profesor dr Miomir Mijić i profesor dr Dragana Šumarac Pavlović o „Enigmi zvanoj zid na plivajućem podu”. Ovaj dvojac je kod nas poznat kao stručni tim iz oblasti akustike. Isto tako možete čitati sjajnu analizu Diega Floriana o tome koliko je proizvodnja drvenih podova postala pretnja svetskim šumama.

Nadam se da dok ovo čitate planirate odmor ili ste već bili negde i napunili baterije za nastavak građevinske sezone. Posla je bilo i biće ga i dalje. Nekada više, a nekada manje. U principu, nikada dovoljno, jer razmišljamo da konstantno i uvek može bolje. Važno je da Vi budete zadovoljni, a bez kvalitetnog odmora to neće moći, barem je tako kod nas u redakciji časopisa.

Čitamo se i dalje!

Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen, urednik izdanja