50. godišnjica Jørn Utzon – Sydney Opera House (1973-2023)

Konferencija će se održati u četvrtak 28. septembra u 11.00 časova u Palazzo dei Congressi u Bolonji u okviru programa Cersaie’s Building, Dwelling, povodom proslave 50. godišnjice opere Jørn Utzon u Sidneju (1973-2023), jedne od najvećeg inovativnoga dela savremene arhitekture da se u velikoj meri koriste keramičke pločice. Keramičke pločice se često smatraju samo završnim materijalom u građevinskim projektima, ali bliži pogled na mnoga velika dela savremene arhitekture otkriva njihovu sposobnost eksperimentisanja i njihovu sposobnost da daju originalan karakter delima. Jedna od njih je Sidnejska opera.

Sidnejska opera je izgrađena od pretežno betona, granita, stakla i keramičkih materijala. Čuvena bela jedra napravljena od prefabrikovanog betona ojačanog čelika obložena su sa više od milion glaziranih keramičkih pločica koje je dizajnirao Utzon u saradnji sa švedskim proizvođačem keramičkih pločica Hoganas. Francuski arhitektonski kritičar i istoričar Fransoaz Fromono govoriće o ovom izuzetnom eksperimentu, dajući učesnicima jedinstvenu priliku da saznaju više o velikom delu koje je postalo jedno od obeležja moderne arhitekture i koje se posebno slavi zbog upotrebe keramičkih pločica.

…(keramika) je divan materijal. To je nepotkupljiv materijal. Pokrijmo arhitekturu keramičkim mozaikom. I zgrade imaju kožu. Pokrijmo arhitekturu dijamantskim elementima: oni ne simuliraju zid kao obloženu ciglu, već deklarišu svoju ulogu pokrivača: daju površini plastičnu vrednost i igraju se svetlošću na sunčevom krugu: lepi su.Gio Ponti, Ljubavna arhitektura, 1957.

Fransoaz Fromono predaje na ENSA Paris-Belleville (arhitektonski dizajn, istorija i teorija) i predavala je urbanističko planiranje na master kursevima na Ecole Nationale des Ponts & Chaussees i Sciences Po Paris. Takođe je bila gostujući profesor arhitekture na nekoliko stranih univerziteta, uključujući Univerzitete Kornel i Rajs (SAD), Akademiju lepih umetnosti u Beču (Austrija) i Institut Berlage (Holandija). Pored brojnih članaka u francuskim i međunarodnim časopisima (uključujući Casabella, AV, Archis, A+, OASE i Arch+), objavila je nekoliko knjiga o savremenoj arhitekturi, uključujući Jørn Utzon: The Sidnei Opera House (1998) i Glenn Murcutt (1995). , novo izdanje 2003), objavljeno na tri jezika i oba su nagrađena Prik du livre d’architecture od strane Academie d’Architecture u Parizu (1999. i 2004.). Trenutno radi na seriji kritičkih eseja o poznatim građevinama iz moderne istorije arhitekture za MIT Press.

cersaie logo

www.cersaie.it