Reč stručnjaka: Kako izabrati keramičke pločice za svoj dom?

Danijela Milošević -arhitekta
Danijela Milošević -arhitekta

Poslednjih nekoliko meseci imali smo mnogo pitanja vezano za opremanjem kupatila i izbor keramičkih pločica kojih na našem tržištu zaista ima dosta. Kao što su u godinama iza nas pločice „izašle“ u dnevne boravke ili spavaće sobe, tako se događa da su neki drugi materijali „ušli“ u kupatila.

Ipak, po nama, kada planirate novo kupatilo ili renovirate postojeće, keramičke pločice su svakako najbolji izbor i večita inspiracija. Važno je pre toga, da se konsultujete sa stručnim licima u salonima keramike koje planirate obići, a naš predlog je svakako Eurodom koji posluje na tri lokacije u Beogradu. Od skoro je otvoren fenomenalan salon EuroDom Tile&Style u Beogradu na vodi na Bulevaru Vudroa Vilsona 8a.

Jelena Petrović - asistent arhitekte
Jelena Petrović – asistent arhitekte

Ovaj salon se prostire na 300 m2, a koncipiran je tako da odgovori na zahteve i želje kupaca i arhitekata. Samo neki od brendova koje možete ovde naći su: Florim, Catalano, Flaminia, Gessi, Fanitni, Paffoni, Appiani, Jacuzzi, Geesa ili Effegibi. Kako bismo pomogli našim čitaocima i odgovorili na neka vaša pitanja, pomoć smo potražili od Danijele Milošević, arhitekte i Jelene Petrović, asistenta arhitekte iz Eurodom salona.

Koji su to trendovi u bojama i završnim obradama sanitarija za moderan enterijer?

Sudeći prema našim klijentima, u poslednje vreme najčešće u projektima je korišćena sanitarija u crnoj mat obradi, ali ništa manje ne zaostaje ni bela mat.

Moderne keramičke pločice za kupatilo
foto: Gessi

Da li postoje neki materijali koji mogu da zamene keramičke pločice u kupatilu?

Sa razvojem tehnologije i pojavom velikih formata granitne keramike, pomerene su granice u opremanju sanitarnih prostora. Često se u projektima koriste kompozitni materijali poput kompakta sa teksturom drveta ili kamena, staklene „stene“ ili određene tehnike bojenja. Naš predlog je da zone kvašenja, odnosno zone tuš kabina budu isključivo u keramici kao provereno, najsigurnijem materijalu.

Kako odabrati pravi tip pločica za kupatilo? Šta je najbitnije znati prilikom odabira i pre kupovine?

Pravilo je da nema pravila…najbolje je krenuti od nekih ličnih senzibiliteta i afiniteta. Arhitekta najčešće mora biti i „psiholog“, da u nekom početnom razgovoru sa klijentom prepozna šta je to što bi mu činilo najprijatniji ugođaj. U kombinaciji sa budžetom, željama i zahtevima prostora (u smislu funkcije) pravi se odabir keramike, uklopljeno sa pratećom opremom sanitarnih elemenata i armatura. Jedina ograničenja mogu biti fizičke prirode kod renoviranja.
Želja za velikim formatima keramike koji su sada u trendu, nekad nije ostvariva zbog nemogućnosti unošenja u dati prostor. Ukoliko se osvrnemo i na momenat da je postojala podela keramike na podnu i isključivo zidnu, sada to nije ograničenje, jer 90% keramike granitnog sastava ima široku primenu (unutra, spolja, dnevne i spavaće sobe, oblaganje nameštaja i sl.).

Moderna slavina za kupatilo
foto: Gessi

Prisutan je trend postavljanja drvenih površina (podovi, zidovi) u kupatilima i kuhinjama. S obzirom na prisustvo vlage u takvim prostorima na koji način je to izvodljivo?

Naizgled drvena površina ne mora nužno značiti da je u pitanju drvo kao osnovni materijal. Postoje granitne ploče sa završnom teksturom drveta koje verno prikazuju godove i čvor. Adekvatnim odabirom formata ploče, može se postići efekat monolitnog zida ili efekat brodskog poda.

Koje su dimenzije i formati keramičkih pločica u trendu i šta je ono što se najviše traži?

Kao što smo već naveli, veliki formati su sada apsolutni hit. Najtraženiji format je 120×240 cm kojim možemo pokriti standardne dimenzije kabine (što se tiče širine) a mera od 240 cm odgovara standardnoj visini kupatila i najčešće nema nastavaka. Time smo izbegli spojnice i fugovanje sveli na minimalnu meru.

Moderna slavina sa lavaboom
foto: Gessi

Koliko dugo traje proces renoviranja kupatila i od čega sve zavisi?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti jer sam proces renoviranja zavisi od mnogo faktora:

Starost objekta, materijali koji su ugrađeni, kompleksnost zahvata (da li se menja samo izgled kupatila ili kompletna funkcija sa promenom pozicije elemenata). Takođe je velika razlika da li se renovira kupatilo u kući ili u stanu gde postoji još mnogo drugih ograničenja. U idealnim uslovima (i ako imate sreće sa izvođačima) okvirno vreme je 20-ak dana.

Većina kupatila se sada projektuje sa walk-in prostorom za tuširanje. Koja je najidealnija konstrukcija ovog prostora i koliko je jednostavna i bezbedna (zbog vode) ugradnja slivnika? Šta savetuju arhitekte?

Idealna veličina tuš prostora je 80×120 cm uz preporuku da ulaz je sa uže strane. Staklo od 120 cm je sasvim dovoljno da štiti ostatak prostora od prskanja. Što se tiče slivnika nestručna ugradnja će uvek biti problem, bilo da je u pitanju linijski slivnik ili tuš kadica.

Da li su zaista sanitarije u crnoj boji jednostavne za održavanje kao što to tvrde različiti renomirani proizvođači?

Zavisi od kvaliteta završne obrade. Činjenica je da je sjajna obrada malo zahvalnija za održavanje ali uz veliko prisustvo kamenca u našoj vodi, malo je teže nego na zapadu, gde se isključivo koristi tehnička voda.

Moderan enterijer kupatila
foto: Gessi

Da li nove sanitarije dolaze sa završnim premazima koji su lakši za održavanje i na koji način treba održavati nove sanitarije i kako brinuti o njima da bi trajale što duže?

Tehnologija je toliko napredovala da sada većina renomiranih proizvođača koristi specijalne premaze koji štite proizvod i olakšavaju održavanje. Npr. Catalano-Cataglaze, Gessi-PVD… Naravno, redovno održavanje je preduslov da bi oprema duže izgledala kao nova.

Kako urediti manje kupatilo da deluje prostrano?

Najpre mora biti zadovoljena funkcija. Pravilan odabir veličine tuš kabine ili kade je ključna stvar. Ni jedan element ne sme biti predimenzioniran u odnosu na prostor… Svetlija keramika na zidovima i postavljanje većih ogledala je još jedan od načina da se vizuelno i psihološki proširi prostor. Prirodna svetlost/prozor olakšava uređenje ali ukoliko ga nema, adekvatan odabir rasvete može poboljšati kvalitet prostora.

Moderan enterijer kupatila sa lavaboom
foto: Eurodom

Traži se inspiracija u časopisima i na stranim portalima, i gledamo fenomenalna kupatila sa luksuznim proizvodima poznatih dizajnerskih brendova. Da li je sve to što vidimo dostupno i na našem tržištu?

Sve je dostupno. Logično je da su rokovi za luksuzniju opremu duži ali je i veliki izbor opreme raspoloživ odmah.

Kome mogu u vašoj kompaniji da se obrate oni koji žele da renoviraju ili su u postupku uređenja svog prostora za savet i ideju?

Naše veoma stručno i ljubazno osoblje je uvek na raspolaganju klijentima. Proizvođači opreme koju mi prodajemo redovno organizuju edukacije i stručno usavršavanje zaposlenih, tako da smo u mogućnosti da pratimo novitete i uvek ponudimo rešenje po poslednjim trendovima. Svakako, za ideju i savet se mogu obratiti kreativnom studiju.

www.eurodomsaloni.rs

EURODOM d.o.o.
Ruzveltova 16, Beograd
T +381 11 3809 543,
M +381 63 342 956
eurodom2@gmail.com
Nikole Grulovića 71e, Beograd
T +381 11 34 74 713
M +381 63 330 833
eurodom.hala@gmail.com

www.eurodomsaloni.rs

Prethodni tekstTis Vam predstavlja Egger Aqua+ laminatni pod
Sledeći tekstintervju: Nikola Martinović – Izbor poda je večita borba između funkcionalnosti i estetike