Održivost ostaje glavna tema za DOMOTEX 2024.

Po drugi put, održivost, cirkularna ekonomija i zaštita životne sredine će imati ključnu ulogu na DOMOTEX-u, vodećem svetskom sajmu za tepihe i podne obloge. Nakon uspešnog povratka u 2023. godini, pripreme za 34. izdanje vodećeg svetskog sajma za tepihe i podne obloge sada su u punom jeku. Kao izvor inspiracije DOMOTEX se neprestano razvija kako sa izložbenim i kreativnim prostorom za stambene i komercijalne namene izlagača tako i novim formatima za izvođače radova i arhitekte.

Događaj, koji će se održati od 11. do 14. januara 2024. godine, ponovo će se usredsrediti na održivost, cirkularnu ekonomiju i zaštitu životne sredine u industriji tepiha i podnih obloga.

„U svetu u kojem resursi postaju sve ređi, a posledice klimatske krize počinju sve češće da nas pogađaju, održivost mora postati neizostavan deo svega što radimo. Zato smo doneli odluku da očuvamo i proširimo našu temu ključnih vrednosti pod nazivom „FLOORED BY NATURE“ i poseban prikaz pod nazivom „THE GREEN COLLECTION“, objašnjava Sonia Wedell-Castellano, Globalna direktorka DOMOTEX-a.

foto: © 2023 Deutsche Messe AG
foto: © 2023 Deutsche Messe AG

Izvanredne prezentacije i inovativni proizvodi, aktuelni istraživački projekti, prikaz materijala koje možete dodirnuti, kao i inspirativni program konferencije – to je ono što posetioci mogu očekivati u THE GREEN COLLECTION u hali 23. U saradnji sa TFI Aachen i bazom podataka za materijale raumprobe, THE GREEN COLLECTION priređuje megatrend održivosti za posetioce da dožive.

„Radujemo se nastavku naše uspešne saradnje i nastavićemo sa našim dobro uspostavljenim pristupom pružanja informacija o aktuelnim istraživanjima i regulatornim merama u oblasti održivosti. Osim toga, dodaćemo važan aspekt „naprednih obuka“ našem pristupu“, otkriva dr. fil. Jacqueline Lemm, direktorka TFI Aachen i predsednica žirija ovogodišnje GREEN COLLECTION nagrade.

„Naš cilj nije samo da spojimo svetove tepiha i podnih obloga na jednom mestu. Naprotiv, želimo da industriji pružimo mesto na kojem se oseća udobno, koje mogu da učine svojom platformom i na kojem se mogu sresti pojedinci koji imaju jednu zajedničku stvar: strast prema podnim oblogama i tepisima. Snažan i ujedinjen dom za podne obloge svih vrsta!“ najavljuje Wedell-Castellano.

foto: © 2023 Deutsche Messe AG
foto: © 2023 Deutsche Messe AG

Nagrade sa ekološkim naglascima

Najvažniji deo posebnog prikaza biće svečana dodela nagrade GREEN COLLECTION. Međunarodni žiri stručnjaka će pregledati prijavljene eksponate i napraviti preselekciju, koja će biti izložena na prostoru GREEN COLLECTION tokom celog sajma. Ovogodišnji žiri će predsedavati dr. fil. Jacqueline Lemm, direktorka TFI Aachen. Takođe će deo žirija biti i Kemp Harr, izdavač industrijskog časopisa Floor Focus, i Reto Aschwanden, direktor neprofitne organizacije Label STEP.

Kategorije nagrada odražavaju različite aspekte održivosti

Četiri kategorije nagrada usredsređene su na održivost, ali svaka kategorija se bavi različitim aspektima održivih proizvoda ili proizvodnih procesa.

  • Eco-friendly proizvodi: Fokusira se na organski i etički proizvedene materijale, kao i na reciklirane i unapređene sirovine.
  • Zdravi proizvodi: Usmereni su na proizvodnju tepiha i podnih obloga s niskim emisijama.
  • Održiva proizvodnja: Ova kategorija obuhvata alternativne, energetski efikasne i druge održive proizvodne procese u industriji podnih obloga i odgovarajuće proizvode.
  • Socijalna odgovornost: Odražava aktivno zalaganje protiv dečjeg i prinudnog rada i ima za cilj sertifikaciju proizvođača koji proizvode na primeran način, bez zloupotrebe svojih zaposlenih.
foto: © 2023 Deutsche Messe AG
foto: © 2023 Deutsche Messe AG

Snažna podrška od strane industrije podnih obloga

Brojni internacionalni brendovi podnih obloga već su potvrdile svoje učešće na nadolazećem DOMOTEX-u, uključujući: Amorim, Balta Industries, Bhadohi Carpets, Corkart, Design Parquet, Exportdrvo, Falquon, Fedustria, Golze, Homag, i4F, Infloor Girloon, Ipek, ITC Natural Luxury Flooring, Brink & Campmann Jaipur Rugs, Javi Home, MASSIVE HOLDING, Merinos, Neuhofer, Oriental Weavers, Paulig, PPS-Galekovic, Power Dekor Group, Selit, STP, ter Hürne, Tisca Textil, Unifam, Välinge i mnoge druge.

Nakon uspešnog povratka početkom godine, brojne prijave već obećavaju da će 34. izdanje vodećeg svetskog sajma za tepihe i podne obloge postati značajna manifestacija. „Odgovor na DOMOTEX 2024 bio je ogroman, sa mnogim globalnim proizvođačima brendova koji već potvrđuju svoje učešće“, napominje Sonia Wedell-Castellano, Globalna direktorka DOMOTEX-a u Deutsche Messe AG.

„Trenutni broj prijava ne samo da je premašio prošlogodišnje cifre, već se takođe približavamo veličini koju smo imali 2020. godine. To ističe važnost DOMOTEX-a u svojoj ulozi globalne tržišne platforme i izvora inspiracije za celu industriju.“

foto: © 2023 Deutsche Messe AG
foto: © 2023 Deutsche Messe AG

U segmentu ručno izrađenih tepiha, vodeći izlagači poput Tisca Textil, Jaipur Rugs, Bhadohi Carpets, Paulig i Ipek – A. Ipektchi potvrdili su svoje učešće. Takođe su se registrovali Javi Home i Tepp Team. U oblasti mašinski izrađenih tepiha, Oriental Weavers, Merinos, Ragolle, Balta Industries, Fedustria, Robusta, Otto Golze i Brink & Campmann su najavili svoj povratak na DOMOTEX 2024. kako bi prikazali svoje najnovije proizvode.

Caglar Kepekci, generalni direktor kompanije Merinos, smatra da je učešće na nadolazećem DOMOTEX-u neophodno: „Naše iskustvo kao izlagača na DOMOTEX-u je izuzetno – i to već gotovo tri decenije. Od globalne izloženosti i mogućnosti umrežavanja do praćenja trendova u industriji i novih proizvoda, DOMOTEX je konstantno igrao ključnu ulogu za industriju tepiha. S nestrpljenjem očekujemo svako izdanje sajma, uključujući i nadolazeći DOMOTEX Hannover ’24.“

Tepisi DOMOTEX 2023
Tepisi DOMOTEX 2023

Najnovije u oblasti tepiha predstavljaće Betap, Interfloor, Infloor-Girloon i ITC Natural Luxury Flooring. U sektoru parketa, luksuznih vinilnih pločica i laminata, dobro poznati i dugogodišnji izlagači kao što su Area Floors, Amorim, ter Hürne, Lamett, Falquon, Camsan, Design Parquet, CFL Flooring, AGT, Forestry Timber, STP, Decospan, Homag, Massive Holding, Floorify i Corkart najavili su svoj povratak. Međutim, neki izlagači koji nisu učestvovali nekoliko godina takođe se vraćaju u 2024. godini. Među njima u oblasti otpornih podova su mFlor, Onefloor i MeisterWerke. Osim toga, Neuhofer, SELIT, Välinge, Estillon, ADESIV, KLEIBERIT i i4F iz sektora primene i instalacije tehnologije takođe su najavili svoje učešće.

„DOMOTEX je mesto susreta za evropsku i međunarodnu industriju podnih obloga. To je idealna platforma za nas da ostanemo u kontaktu sa našim kupcima i potencijalnim klijentima, kao i da uspostavimo nove poslovne odnose. Radujemo se učešću u 2024. godini“, otkriva Guido Schulte, upravni partner kompanije MeisterWerke.

Niclas Håkansson, izvršni direktor kompanije Välinge, takođe s nestrpljenjem očekuje ponovni susret u Hanoveru u januaru 2024. godine: „Bili smo pozitivno iznenađeni brojem kvalifikovanih posetilaca i poslovnih prilika tokom 2023. godine – uprkos teškoj svetskoj situaciji. To pokazuje da DOMOTEX ostaje važna platforma za industriju. Veoma smo zadovoljni kvalitetom posetilaca i internacionalnošću.“

tepisi moderni dizajn
Dizajn tepixa CDA takmičenje Domotex 2024. / Foto: domotex.de

Yasmine Khamis, predsednica kompanije Oriental Group, smatra da je DOMOTEX obavezna manifestacija: „Naši proizvodi su tu da se dodirnu. Nikakav online događaj ne može zameniti lični kontakt. Radujemo se što ćemo biti na DOMOTEX-u 2024. i susresti se sa našim partnerima lično.“

Što se tiče posetilaca, odgovor na događaj koji će se održati u januaru 2024. godine takođe je pozitivan. Jürgen Stockhammer, kupac tepiha i podnih obloga u XXXLutz-u, raduje se da iskusi „pun opseg zajednice za tepihe i prostirke na DOMOTEX-u 2024. godine, kako bi još više koristi izvukao iz ove već neophodne sajamske manifestacije.“

Michael Roithner, centralni kupac za podne obloge i tepihe u kompaniji POCO Einrichtungsmärkte GmbH, takođe je najavio svoje planove da poseti DOMOTEX ponovo 2024. godine. Proizvođači se mogu prijaviti za GREEN COLLECTION nagradu do 10. novembra 2023. Čak i kompanije koje nisu aktivno učesnice na DOMOTEX-u mogu prijaviti svoje proizvode za nagradu.

http://www.domotex.de

DOMOTEX 2023,
Hannover Fairs Turkey
www.domotex.de

Prethodni tekstKako od lošeg betona napraviti novi?
Sledeći tekstKvalitet i estetika podnih obloga