Drveni deking u Vašem dvorištu

Dolaskom lepšeg i toplijeg vremena, pojavom prvih zraka sunca i toplih dana, kada se priroda budi i kreće da cveta, i nama se pojačava želja da vreme provodimo napolju, na terasama, balkonima, u baštama, dvorištima… i odmah prianjamo na njihovo sređivanje.

Da bi nam osećaj i ugođaj bili saglasni i potpuni, važno je da naš prostor obitavanja bude naša oaza, estetski prijatna i funkcionalna, a najpre usklađena sa svojom namenom.

Otuda već krajem zime kreću razmišljanja o uređenju dvorišta i terasa koja, zahvaljujući dizajnu i stilu, mogu predstavljati i svojevrsni nastavak enterijera – vizuelni spoj spoljašnjosti i unutrašnjosti, čineći tako da se i osećaj topline doma proteže sa enterijera u eksterijer.

DRVENI DEKING U DVORIŠTU

Kao podna obloga u eksterijeru često se nalazi drveni deking, koji može odgovoriti našoj potrebi da u eksternim ambijentima, na balkonima, terasama, prostorima oko bazena, u dvorištu, stvorimo pravo mesto uživanja. Deking se prevashodno proizvodi od drveta ili WPC-a.

Drveni deking u dvorištu sa bazenom
Drveni deking u dvorištu sa bazenom

Drvo koje se koristi za spoljašnju upotrebu razlikuje se od onog koji koristimo u enterijeru, najpre jer mora podleći procesu termotretiranja kojim se menjaju njegova hemijska i mehanička svojstva kako bi bilo podesno. Važna je i uljana zaštita zbog moguće pojave biodegradacije, tj. gljiva, plesni ili buđi usled upijanja vlage. Stoga se prednost daje egzotičnim vrstama drveća jer su otpornije. Nauljeno drvo otpornije je na pucanje, cepanje i promenu boje.

Deking od drveta održava se spiranjem vodom, gde treba izbegavati izbeljivače na bazi hlora već izabrati one na bazi kiseonika, dakle treba čistiti metlom, krpom i redovno mazati uljem. Kada je deking mnogo izložen suncu, a da se drvo ne bi izvitoperilo, potrebno je svakodnevno ga polivati.

Deking - Izložbeni prostor JAF d.o.o.
Deking – Izložbeni prostor JAF d.o.o.

Iako je drvo na dodir prijatno i savršeno uklopljeno u prirodu, zbog čega zadržava status omiljenog materijala, veliku popularnost pri izradi podnih obloga u eksterijeru imaju i podne obloge, deking od WPC-a (engl. wood plastic composite). Više o WPC dekingu.

AUTOR: Sanja Dakić, novinar