Cersaie 2010 – Putovanje kroz raj od keramike

Kao i svake godine jesen nam donosi najveću svetsku smotru keramike – CERSAIE, prikazujući ono najbolje od proizvođača keramičkih pločica i opreme za kupatila. Dvadesetosma po redu izložba održana je u Bolonji u period od 28.septembra do 2.oktobra 2010. godine. Italijani su se potrudili da ugoste mnogobrojne domaće i strane izlagače i posetioce.

Može se slobodno reći da je ovo ključni događaj za arhitekte, dizajnere enterijera, izvođače radova i građevinske firme iz celog sveta koje su u potrazi za najnovijim trendovima u arhitekturi i građevinarstvu. Ukupan broj od 1.012 izlagača, od čega 250 inostranih, na originalan i maštovit način ispunilo je sajamske hale i otvorene izložbene prostore zauzimajući 176.000 m². Konceptualno izložbeni proster je tematski podeljen na pet segmenata i to: keramičke pločice; sanitarije, oprema i nameštaj za kupatila; kamini i nameštaj od keramike; materijali, alati i oprema za ugradnju; uslužni centar.

Svake godine poznate arhitekte i dizajneri kreiraju tematski poster za CERSAIE. Prošle godine ilustraciju je izradio arhitekta Mario Botta, a pre njega Thom Mayne, Toyo Ito, Antonio Citterio, Massimo Iosa Ghini… Interesantno je da je ove godine odlučeno da se da šansa mladim umetnicima da na zadatu temu „Raj od keramike“ daju svoje viđenje postera. Ras-pisan je konkurs na kojem su učestvovali studenti vodećih italijanskih univerziteta i škola dizajna i arhitekture. Pobedila je Alessandra Parodi studentkinja arhitekture Univerziteta u Đenovi. Njena zelena jabuka napravljena od keramičkih pločica bila je pravi odgovor na temu simbolizujući raj.

Sajam je i ove godine pokazao da nije samo obična izložba keramičkih pločica i opreme za kupatila već ozbiljna manifestacija sa dobro osmišljenim sadržajima različitih promocija, prezentacija, predavanja i izložbi. Lajt motiv ovogodišnje smotre bile su klimatske promene i njihov uticaj na život na zemlji. Jednostavnim pitanjem „Da li se klima menja?“ otvorena je prva diskusija u Palazzo dei Congresi uz prisustvo mnogih uglednih privrednika i profesora. Mnogobrojna dešavanja bila su upriličena u kongresnom centru sajma kao i u samoj Bolonji. Organizatori se trude da svake godine privuku što veći broj arhitekata i dizajnera na sajam. Osim izložbi dobro osmišljenog programa predavanja i radionica i atraktivni gosti su garancija za dobru posećenost.

O kreativnosti u arhitekturi ove godine govorio je čuveni dizajner Karim Rashid, a kolege su mogle da uživaju na koktelu sa njim raspravljajući o trendovima u dizajnu i arhitekturi. Karim Rashid sa nekoliko poznatih dizajnera uradio rešenje za grejače u kupatilu. Prepoznatljiv stil i dinamika boja nikog nisu ostavili ravnodušnim.

Kako bi dizajn i arhitektura ostali u ravnoteži Italijani su pozvali u goste i jednog od vodećih arhitekata čuvenog američkog studioa SOM – Skidmore Owings and Merrill LLP, Davida Childsa. Temom „Ground Zero: Designing and Building the Freedom Tower“ Childs nas je još jednog podsetio na dešavanja od 11. septgembra, istorijata World Trade Center-a, originalnih projekata, Liebskind – ovog master plana i mogućih odgovora koje pruža arhitektura na temu obnove srca Menhetena.

I ove godine nastavljen je program posvećen životu i građenju: Building, dweling, thinking ’’Graditi, živeti, misliti’’ sa centralnom temom o klimatskim promenama. Oslanjajući se na misli čuvenog filozofa mnogi se pitaju da li su naši gradovi još uvek mesta za život i da li su u njima stvarno naši domovi?

Čak i najjednostavnija keramika može nam mnogo toga pomoći u sagledavnju pravog puta i stavljanju arhitekture i dizajna u svrhu očuvanja prirode i okruženja. Zelena arhitektura, energetska efikasnost, očuvanje prirode, reciklaža… Vratimo se prirodi i prirodnim materijalima u njihovom iskonskom obliku. Organskim materijalima koji imaju svoj „životni“ vek i koji neće ostaviti negativne posledice na život grada i čoveka.

Osim prirodnih materijala sajam je doneo i direktnu vezu sa modom. S obzirom da se arhitektura i dizajn godinama unazad prepliću i prožimaju i ponekada ne vidimo pravu granicu između njih, ove godine je bilo interesantno primetiti da su se dosetljivi Italijani odlučili da kopiraju kolekcije sa milanskog sajma mode tako da su dizajn i boje mnogobrojnih kolekcija keramičkih pločica umnogome podsećale na važeće trendovew u modi. Zašto da ne ako je to način da se nešto promeni na bolje s obzirom da se i smanjenje posla i profita vidi i u industriji proizvođača keramičkih pločica.

Boje, detalji i asesoari za kupatila, kao i originalan dizajn grejača na neki način su privlačili više pažnje od samih keramičkih pločica. Uživanje je bilo posetiti i diviti se majstorima na štandu jednog od najpoznatiji proizvođača staklenog mozaika. Koketno nam se smešila Marilyn Monroe izrađena od minijaturnih staklića savršeno poređanih u celinu. Tonovi su prirodni, preovlađuju tople boje, veliki formati i dalje drže primat, a pločice debljine 3 mm sačekaće neko bolje vreme kako bi preuzele primat na tržištu u odnosu na standardnu debljinu pločica.

Međunarodna izložba proizvođača keramičkih pločica i opreme za kupatila CERSAIE pokazala je da i bez obzira na sve poteškoće na tržištu i dalje ulaže velike napore u organizaciju sajma na najvišem nivou. Arhitekte i dizajneri kojih je ove godine bilo preko šest hiljada na sajmu imali su mogućnost da isprate najnoije trendove u proizvodnji keramičkih pločica i opreme za kupatila, isto tako da budu aktivni učesnici brojnih konferencija, predavanja i radionica sa čuvenim imenima domaće i svetske arhitekture i dizajna. Šta reći osim da ne treba propustiti sledeći sajam keramike u Bolonji koji će se održati od 20.- 24. septembra 2011. godine.

Autor teksta: Melanija Pavlović dipl.inž.arh