Majstori atmosfere u tri koraka

Na pitanje kako ukrasiti stan ili kuću pred proslavu, odnosno praznik, najbolji odgovor je svakako – po vašem ukusu. Međutim, kupovina kese gotovih ukrasa i balona, u omiljenoj boji, i njihovo kačenje neselektivno po stanu, sigurno nije stvar vašeg ukusa, već pre svega lenjosti. Zato…

VREME PRAZNIKA: SITNICE KOJE ĆE VAŠ DOM PRETVORITI U OAZU SVEČANIH SENZACIJA

Pripreme domova za praznike i proslave u zapadnim zemljama, a pre svega u Americi, počinju obično par meseci pre događaja. Tako se na dekoracije za Božić i Novu godinu misli već krajem septembra, a za proslavu, recimo venčanja, šest meseci pre samog čina zna se boja mašni na stolicama, stolnjaka i salveta. U našim krajevima stvari stoje sasvim drugačije. Naime, obično se ukrašavaju samo prostori u kojima će se odvijati neka proslava, rođendan ili slava i to dva do tri dana pre iste. Prosečan stan, u prosečnoj srpskoj porodici, tokom novogodišnjih praznika gotovo da nije ni okićen. Još uvek postoji samo čvrsti običaj ukrašavanja jelke (mada su jelke sve manje, sve stilizovanije, pa više ni nisu jelke), dok zidovi, nameštaj i trpeza, nezavisno od vrste proslave, manje-više uvek deluju isto.

Ovaj uvod je u službi ubeđivanja da je došlo vreme da se nešto na ovom planu menja. A zašto bi nešto menjali? Pre svega zato što dekoracija – boje i mirisi, pa i zvuci, mnogo utiču na raspoloženje, i bude svima potreban praznični duh.

Na pitanje kako ukrasiti stan ili kuću pred proslavu, odnosno praznik, najbolji odgovor je svakako – po vašem ukusu. Međutim, kupovina kese gotovih ukrasa i balona, u omiljenoj boji, i njihovo kačenje neselektivno po stanu, sigurno nije stvar vašeg ukusa, već pre svega lenjosti.

Zato kreirajte sami svoje dekoracije, koristeći tkanine, mirišljave sveće, cveće i drugo bilje, hranu i pića.

Krenimo redom. Na tržištu je u po nu di puno divnih tkanina, čiji dezeni za do vo ljavaju, ali ne i kvalitet. Od njih možda nećete moći da sašijete kvalitetan komad odeće, ali ćete svakako moći da napravite dekoracije. Zato obiđite prodavnice koje nude materijale na kilogram, izaberite ne što što se vama dopada, i narednih godina koristite to u svrhu ukrašavanja. Od tkanine možete napraviti široke trake od kojih ćete vezati velike mašne na stolicama, zavesama i jastučićima. Takođe, istu traku možete staviti po središnjoj liniji stola, preko stolnjaka, da bi vam poslužio kao “linija” na koju ćete servirati vaša ukusna jela. Umesto tkanine mogu da se uzmu u obzir i trake ko jima vam uvezuju bukete u cve ćarama. Imajte u vi du da nećete postići že lje ni efekat ako u stanu kom binujete više dezena i boja po menutih traka. Držite se jedne vrste, i neka je bude svuda.

Mirišljave sveće, u više boja i veličina, redovan su deo enterijera u stanu svake domaćice (ali i domaćina) kojoj je stalo do utiska gosta. Tokom praznika tih sveća treba da bude mnogo više. I što je najvažnije, trebale bi da se pale mnogo više nego što ste inače navikli. Mirišljava sveća na kojoj nema plamena predstavlja tzv. “mrtvu” dekoraciju. Ako niste sigurni da možete stan obezbedili od požara, odnosno sveće dobro namestiti u čaše i tanjiriće koji neće dozvoliti širenje plamena, odlučite se za stare dobre  lampione. Ipak, umesto onih sa više boja, savršenih za jelku, izaberite jednobojne. Postavite ih širom kuće, i neka budu upaljeni u svako vreme kada vas ne grize savest zbog rasipanja energije, i budućnosti sveta. Imajte u vidu da su ovakve svetiljke sasvim norma lan pri zor čak i tokom le ta na te rasama letovališta na Zapadu.

Tu je naravno i cve će da ulepša sva ki događaj. Ništa lepše od buketa, buketića, pa čak i samo jednog cveta u zatvorenom, kada napolju ni šta ne cveta. O jel kama, simbolu dugovečnosti, i uopšte zimzelenom drveću ne moramo ni pričati. Dobro je poznato kakvu ulogu jelka igra u svakom domu, i ko liko se radosti da stvoriti oko nje. Na ročito za decu.

Tu dolazimo i do dekorisanja hranom, ili hrane. Vaša nova jelka mo že biti u pot punosti ukrašena jestivim mo ti vima, a to kom pravljenja istih stvara se naročito lepa atmosfera. Testo od đumbira, tradicionalno najčešći izbor za takve ukrase na zapadu, moglo bi da postane i vaš izbor. Ako ne, odlučite se za izlivanje šećernih bombona, u modlama za kolače. Razne vrste kolačića (suvih), čokoladnih fi gura, i sl, takođe se može naći na vašem drvetu. Naravno, kao i na stolu.

Tokom praznika i proslava naročito vodite računa kako nešto servirate. Neka vam ne bude mrsko da se poigrate sa salatom i izkreirate umetničko delo na tanjiru, ili da servirani kolač, na velikom tanjiru, išarate topljenom čokoladom kao što se to radi u restoranima. Na kolačima možete ispisivati i poruke šlagom ili bombonama, i dosta toga još učiniti za vašu trpezu i veseo duh.

A svemu tome doprineće i piće, ukoliko ga servirate u čašama kojima ste prethodno limunom premazali ivice, da bi ih potom umočili u kristal šećer. Nešto što je dosad bilo rezervisano samo za vermut, moglo bi od sutra postati vaša klasična dekoracija. I kockice leda, u koje je ubačen sitno seckan peršun ili nana, mogu biti pravi hit. Dodavanjem prehrambene boje, možete ih učiniti dodatno zabavnim. Tu su još i raznovrsni kokteli, koji obično imaju i dobar izgled i dobar ukus, i dosta toga još. Kao što vidite, sve je samo stvar vaše mašte, i želje da budete upamćeni kao neko ko je znao da napravi atmosferu.

RED KARPET: Srećnici koji imaju dvorište, a pri tome nisu bili lenji i da ga urede, imaju na raspolaganju još jedan poligon na kojem mogu tokom praznika da demonstriraju svoju kreativnost. Učinite za novogodišnje praznike da prolaz do vrata i ulaz u vašu kuću izgledaju kao iz bajke, ili ga uradite tako da druga dece ne mogu da promaše kuću u kojoj se slavi dečji rođendan. Na raspolaganju su vam mnoge sitnice od baklji, lampica i lampiona do refl ektora u raznim bojama. Pa i crveni tepih, zašto da ne, neka se vaši gosti na ludoj žurci koju pripremate, osete baš posebno!

Autor teksta: Anica Predić

Prethodni tekstNekoliko ideja u slobodnom stilu
Sledeći tekstCersaie 2010 – Putovanje kroz raj od keramike