Oblakoder u Kini i zašto je javnost podeljena? (Video)

Ljudi su spremni da pređu desetine kilometara kroz jedva prohodne planinske vrleti da bi stigli do skrivenih vodopada i napajali se njihovom lepotom. Ako živite u kineskom gradu Gijang, prestonici oblasti Gižu, dovoljno je da se provozate nekoliko stanica, jer je upravo ovde na jednom od oblakodera postavljen spektakularan veštački vodopad.

Na ovu zamisao je došla građevinska kompanija „Guizhou Ludiya Property Management“ i mada su uzavrele diskusije o tome da li je ideja dobra ili kastrofalna, mora se priznati da slap visok preko 100 metara izgleda spektakularno. Da bi vodopad radio neophodne su četiri pumpe koje vodu sprovode ka vrhu, da bi se ona u slapovima survavala nazad na zemlju, i sve to po ceni od čak 100 dolara na sat. Zbog toga je predviđeno da vodopad radi samo u posebnim prilikama, a kad je to slučaj, prati ga i duga koja se formira celom dužinom.

Reakcije su, dakle, podeljene. Dok su jedni oduševljeni, i misle da će ovo doneti turistički bum njihovom gradu, drugi su zgroženi i smatraju ovu vodenu konstrukciju delom rasipničke sujete koji troši kako novac tako i vodu koja će nam jednom u ne tako dalekoj budućnosti svima biti preko potrebna.

Pre samo pet godina ova oblast je bila jedna od najsiromašnijih u Kini, ali je u međuvremenu doživela rapidni ekonomski rast, pa će se upravo ovde uskoro naći sedišta svetskih tehnoloških giganata kao što su Apple Google i Amazon.

Izvor: noizz.rs / Dragana Pandurević

Prethodni tekstNovi izum naučnika iz Indije – putevi od plastike
Sledeći tekst„KREATIVNA KONEKCIJA“ – NOVA GLAVNA TEMA SAJMA DOMOTEX 2019