Holanđani (opet) podigli gradnju biciklističke staze na viši nivo

Novi most u holandskom gradu Utreht ne samo da će služiti pešacima i biciklistima već će obližnoj školi doneti i zeleni krov. Ovaj interesantni most osim što funkcioniše kao pasarela, u lokalnu urbanu strukturu uključuje i obližnju školu tako što biciklistička staza svoju rutu nastavlja preko njenog krova.

Za razliku od tipičnih usamljenih struktura mostova, ovaj most sastavni je deo urbane strukture Utrehta
Foto: Holanđani imaju najbolje biciklističke staze na svetu

Zahvaljujući mostu, nazvanom Dafne Schippers, koji premošćava kanal, lokalna zajednica će značajno profitirati jer dobija puno kvalitetnog prostora za igru, trčanje i rekreaciju. Staza vodi kroz park koji se potom penje na ozelenjen krov škole, a onda dalje nastavlja preko pasarele. Most povezuje stari deo grada sa novim kvartom Leidsche Rijn. Staza vodi kroz park koji se potom penje na ozelenjen krov škole a onda dalje nastavlja preko pasarele.

Biciklistička staza preko krova škole u Holandiji
Foto: Biciklistička staza preko krova škole u Holandiji

Za razliku od tipičnih usamljenih struktura mostova, ovaj most sastavni je deo urbane strukture Utrehta. Projekat mosta uradila je arhitektonska firma NEXT Architects u saradnji sa Arupom. Njihov zajednički cilj bio je da stvore jedinstven dizajn koji je usmeren na potrebe zajednice, piše Inhabitat. U jednom fluidnom pokretu, biciklistička staza, park i škola stapaju se u celinu koja objedinjuje infrastrukturu, arhitekturu i urbanizam.
– rekli su projektanti iz NEXT Architects.

Izvor: Gradnja.rs