Betonske površine odlično se uklapaju i u kućni enterijer

Prilikom uređenja enterijera u kojem obitavamo, bilo da u njemu živimo ili radimo, težimo skladu u pogledu materijala, boja i dezena koji će nam sam boravak učiniti prijatnijim, rad plodotvornijim, a prostor toplijim. Usklađujemo funkcionalne i estetske potrebe i afinitete, a prema trendovima našeg veka.

Jedan od vidova stvaranja prostornog sklada jeste i upotreba istih materijala na podovima i zidovima

Betonski izgled

Zanimljivo je da se betonski izgled površina, nekada specifičan za industrijske objekte, danas odlično može uklopiti i u kućni enterijer, te naći svoje mesto naročito u kuhinjama i kupatilima, ali i u kancelarijama i drugim poslovnim prostorima. Tzv. betonski podovi, u stvari su od mikrocementa, prirodnog materijala na bazi cementa, koji se može postavljati na sve čvrste, ravne i suve podloge, bilo da su na podu ili zidu. Podloga i način postavke se razlikuju u zavisnosti od toga da li je posredi pod ili zid, ali kada su zidovi u pitanju, najpre se postavlja na malter ili gipsanu ploču. Prednost ovog oblažućeg materijala jeste u otpornosti na mehaničko habanje i vlagu. Nijanse su neograničene jer se MC tonira, no ipak se najčešće koriste nijanse sive. Dezen može biti mat, polumat ili sjajan, a tekstura glatka poput mermera ili gruba kao štampani beton.

beton
Foto: ifdm.design / Dezen može biti mat, polumat ili sjajan, a tekstura glatka poput mermera ili gruba kao štampani beton

Jedinstvo enterijera

Težnja ka skladu u prostoru ne postiže se samo izborom kompatibilnih boja, materijala i dezena, već može biti oličena i upotrebom istih materijala prilikom podnog i zidnog oblaganja. Na taj način pod se ne zaustavlja, već nastavlja, odnosno „penje na zidove”, a materijali, dezeni, boje i strukture poda i zidova bivaju neodvojeni: čine jedinstvenu celinu. „Podovi na zidovima” izuzetno su efektni i moderni. Naročito su zanimljive i kombinacije različitih materijala, prirodnih ili veštačkih, toplih i hladnih. Takođe, zidovi ne moraju biti u celini obloženi materijalom kao podovi, estetski efekat se postiže i oblaganjem pojedinih segmenata, koji time bivaju ključni dekorativni detalj.

Autor teksta: Sanja Dakić