Istorijat vinil podova

Vinil podovi su na tržištu bili jedna od najtraženijih vrsta podova. U nekom periodu su izgubili svoju popularnost, ali zahvaljujući tehnologiji, njih sada povezuje vodootpornost i izdržljivost sa vrhunskim dizajnom. Moderno doba ovih podova je već započelo promovisanjem novih stilova koji će pristajati i tradicionalnom i modernom dekoru. 

Istorijat vinil podova

1872. godine, evropski hemičar Eugen Baumann, je eksperimentisao sa gasom Vinil Hlorid. Kombinovanjem gasa sa različitim materijalima u jednom od eksprimenata dobio je čvrst a savitljiv materijal. Kako u tom vremenu nisu mogli pronaći primenu, ovo slučajno otkriće je ostavljeno po strani.

1926. godine, američki izumitelj Dr Waldo Semon, pokušavao je da pronađe lepak koji bi vezivao gumu za metal. Dok je radio za kompaniju B.F. Goodrich, izumeo je polivinil hlorid koji je kao materijal mogao da se primeni u proizvodnji golf loptica, peta cipela, kao i za različite cevi i izolacije.

1933. godine, prva vinil kompozitna ploča (VCT) je predstavljena na izložbi „Vek progresa“ u Čikagu. Kasnije u toj deceniji predstavljena je kao vrsta poda, izuzetno izdržljiva i laka za instalaciju. Međutim vinil kao pod nije zaživeo do 1940-ih.

Pravi bum posle Drugog svetskog rata

Tokom ratnog perioda vinil je korišćen veoma često i u različite svrhe, ali kao podna obloga nije zaživeo zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta. Posle Drugog svetskog rata, proizvodnja kompozitnih vinil podova je doživela pravi bum. Zbog brze proizvodnje i potrebe za izgradnjom nakon rata našao je primenu u raznim vrstama objekata.

1960-e se u istorijskim podacima prikazuju kao zlatna era vinil podova jer su bili u primeni gotovo svuda, od institucionalnih objekata do kuća i stanova. Svi su ih proizvodili i svi su ih prodavali. Uvedeni su vinili koji nisu zahtevali voskiranje što je olakšalo održavanje a meki vinili za udobnije hodanje su takođe otkriveni u tom periodu.

Promena formule u proizvodnji dovodi do „čistijih“ vinil podova

Tokom 70-ih su otkrivena štetna dejstva azbesta a pored drugih primena azbest je bio jedan od elemenata u proizvodnji tadašnjih vinil kompozita. Tokom 70-ih do početka 80-ih, proizvođači su promenili formule u proizvodnji i napravili „čistije“ vinil podove čime je još više nastavljena njihova ekspanzija. U tom periodu tranzicije je razvijena i prva vinl ploča koja je preteča današnjih LVT podova.

Tokom 1990-ih i 2000-ih se nastavlja dalji razvoj tehnologija te vinil podovi postaju sve jednostavniji za održavanje i dobijaju značajnu širinu u dezenima te više nisu samo jeftino i izdržljivo rešenje već dobijaju i dizajnerski element.

Čarolija peciva & cafe, Novi Sad - LVT pod Aspecta One
Čarolija peciva & cafe, Novi Sad – LVT pod Aspecta One / foto: Modularni podovi d.o.o.

Zahvaljujući razvoju tehnologija poput IRE (In Register Embossing) i apsolutnih mat završnih slojeva te uvođenju LVT podova danas vinil podovi pronalaze put do sve većeg broja korisnika. Različite kombinacije dimenzija, boja, šara, tekstura mogu udovoljiti svačijem ukusu i izuzetno realno prikazati prirodne materijale, dok su pritom značajno jednostavniji za održavanje i otporniji na habanje.

Kompanija Modularni podovi d.o.o. u svojoj ponudi ima luksuzne vinil ploče koje predstavljaju idealno rešenje za prodajne objekte, kafiće, restorane, hotele, fitness centre, ordinacije, kancelarijske prostore i mnoge druge objekte. Kompletnu ponudu njihovih luksuznih vinil ploča možete pogledati klikom na link.

Autor teksta: Agencija L.A. Consult

Modularni podovi logo

MODULARNI PODOVI d.o.o.
Nikole Dobrovića 12/15
11077 Beograd – Novi Beograd

SHOWROOM YUBC
Bulevar Mihajla Pupina 10g, lokal v.p.62
11070 Novi Beograd
+381 65 8557 025
+381 65 8557 920

www.modularnipodovi.com
office@modularnipodovi.com