Kako da sami obojite drvene podove?

Bojenje starijih podova od punog drveta osim što će im pružiti novi izgled, isplativo je. Bojenje podova sasvim sigurno će vas koštati manje od zamene drvenih podova u vašem domu. Potrebno vam je vremena i strpljenja, ali ukoliko znate kako da nanesete lak za nokte, osnove već znate.

1. Pripremite površinu. Započnite grubim brušenjem poda brusnim papirom ili mašinom. Posle brušenja i šmirglanja vaš pod će biti pomalo grube teksture. 

2. Očistite pod. Nakon brušenja neophodno je dobro očistiti pod. Usisajte prašinu, obrišite pod čistom vodom i deterdžentom ili specijalnim sredstvima za čišćenje. Najvažniji deo ovog koraka je ostaviti podove da se osuše nakon što su očišćeni – u idealnom slučaju dva dana, a možda i duže. Ako u podovima ima vlage kada ih bojite, postoji mogućnost da se nanošenjem osnovnog premaza stvore mehurići.

drveni pod
Poliuretanski premaz se najčešće koristi kao završni sloj na vašem podu

3. Stavite osnovni premaz. Prvi sloj koji se nanosi na pod je osnovni premaz koji je najčešće na bazi ulja. Ukoliko je vaš izbor premaz na bazi ulja, neophodno je da se vaš pod suši minimum dva dana, posle nanošenja. 

4. Brušenje. Nakon što se osuši osnovni premaz, neophodno je pod ponovo šmirglati. Ovog puta koristite brusni papir od 220 g, koji će napraviti mnogo finiju prašinu. Kada završite sa brušenjem, usisajte prašinu i prebrišite mokrom krpom. Izbegavajte pamučne krpe ili ubrus, jer mogu na podu ostaviti vlakna koja mogu upropastiti postupak farbanja.

5. Bojenje podova. Ukoliko odlučite da pod bojite u jednoj boji, krenite valjkom ili četkom sa nanošenjem boje u tankom sloju. Valjkom ćete brže završiti posao, ali morate sporo da ga rolate kako se ne bi stvorili mehurići.

Bez obzira koji alat koristite i u kojim bojama bojite pod, dobro razmislite o tome gde ćete početi, a gde završiti, kako ne bi sebe zatvorili u nekom uglu iz kog ne možete nastaviti sa bojenjem.

Nakon što se pod dobro osušio (minimum 24 sata), nanesite boju u još jednom sloju i ostavite da se dobro osuši. Kako bi vam pod dugo trajao, na kraju nanesite dva sloja čistog poliuretanskog premaza koji možete odabrati između premaza sa sjajem, visokim sjajem ili mat finišem.

6. Ostavite da se osuši. Ovde dolazi analogija laka za nokte. Osnove celog postupka su baš kao nanošenje laka na nokte: osnovni premaz, premaz u boji x2, završni premaz x2. Svaki sloj mora se naneti u tankom sloju i mora se temeljno osušiti pre nego što se nanosite sledeći sloj. Ako površina ispod osnovnog premaza nije čista, dobićete mehuriće. Slaba strana podova za farbanje je u tome što ne postoji zgodna ultraljubičasta svetlost da se sve brzo suši.