Bjelin proizvodnja prelazi na čistu energiju

Bjelinova vizija je da postane najveća i najodrživija svetska kompanija za drvene podove. Proizvodnja podnih obloga delimično se pokreće solarnim panelima postavljenim na krovovima objekata. Kompanija sa juga Švedske, sada spremna za sledeći korak, ulaže velika sredstva u solarnu energiju u svom prelasku na energetsku samoodrživost. Za Bjelin, put do održivosti ide kroz inovacije i razvoj tokom čitavog procesa; od sirovina u šumama do proizvodnje i prodaje podova s ekološkim sertifikatom. Rasprava o čistoj energiji dobila je zamah akvizicijom i proširenjem novih proizvodnih pogona u Hrvatskoj.

Da bi sve proizvodne jedinice Bjelina postale zaista samoodržive iz solarne energije, potrebna su velika ulaganja. Vremenom, Bjelin je uveren da će uspeti da opravdaju troškove ulaganja u čistu energiju i uštede od smanjenih troškova energije.

Fabriku u Spačvi će napajati iz solarnih ćelija koje proizvode 2,9 megavata (MW). Prva faza od 1,0 MW je spremna za upotrebu, dok će se ostatak solarnih ćelija instalirati u narednim mesecima.

I na krovu objekta Otok biće postavljena solarna ćelija. Sve zajedno, kada su sve jedinice Bjelina na mreži, uključujući i solarnu ćeliju koja je već integrisana u švedsku jedinicu u Vikenu, grupa će generisati 3,6 MW, što je jednako 225 godišnjih prosečnih potrošnja električne energije.

Naslovna fotografija: Bjelin d.o.o.

BJELIN d.o.o. logo

BJELIN d.o.o.
www.bjelin.com

Prodajni predstavnici za Srbiju:

* Vujnović Enterijeri d.o.o.
www.vujnovicenterijeri.rs
* Pinoles d.o.o.
www.pinoles.com