Prvi Samit energetskih menadžera Srbije

Predstavljanje i osnivanje Mreže energetskih menadžera Srbije – M E M S

Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF je 14. decembra 2011. u Vršcu organizovao Prvi Samit energetskih menadžera, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost RS, Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, opštinom Vršac, kompanijama Global Intercontinental Utilities BGD, Henkel Ceresit, WüRZ Energy GmbH, Vaillant, Volksbankom i brojnim energetskim menadžerima.

Cilj Samita je bio da poveže energetske menadžere gradova, opština i industrije iz Srbije kako bi razmenili iskustva i predstavili aktuelne i buduće projekte iz oblasti energetske efikasnosti.

Samit je otvorila Verica Kalanović, potpredsednica Vlade RS za privredni i regionalni razvoj koja je tom prilikom izjavila: „Veća efikasnost korišćenju energije je ključna za konkurentnost, bezbednost, sigurnost snabdevanja, kao i ublažavanje efekata klimatskih promena. Za postizanje ovih ciljeva kao i obezbeđivanje održivog razvoja neophodno je unaprediti energetsku efikasnost kako proizvodnje, tako i svih sektora potrošnje”. Takođe, ona je naglasila da je neophodno da se pruži podrška energetskim menadžerima, jer oni imaju veliku ulogu u razvoju lokalnih samouprava, ali i Republike u celini.  Upravo je iz tog razloga, formiranje mreže energetskih menadžera Srbije je od velikog značaja za razmenjivanje iskustva i primera dobre prakse, bolju međusobnu informisanost i umrežavanje energetskih menadžera iz cele Srbije, rekla je Kalanović.

Na Samitu je formirana Mreža energetskih menadžera Srbije MEMS, koju je pokrenuo CEDEF kao nastavak aktivnosti na jačanju kapaciteta energetskog menadžmenta, a u cilju ostvarivanja dalekosežnih rezultata od interesa za primenu ukupne energetske strategije Srbije.

Memorandum o osnivanju MEMSA potpisali su predstavnici: Ministarstva infrastrukture i energetike RS, Agencije za energestku efikasnost RS, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, Privredne komore Srbije, Stalne konferencije gradova i opština, fakulteta sa Beogradskog, Novosadskog, Niškog i Kragujevačkog Univerziteta, kao i veliki broj energetskih menadžera gradova i opština, industrije, transporta i javnih komunalnih preduzeća.

Kako bi energetski menadžment u gradovima i opštinama imao punu primenu neophodna su napredna tehnološka rešenja. U tom smislu, Zoran Biserčić, direktor kompanije Vaillant je istakao “Vaillant je jedini proizvođač u Evropi koji nudi kompletan program za udobnost stanovanja koristeći sve energente: gas, ulje, struja, solarna energija, toplotne pumpe, zeolit, uređaji na gorivu ćeliju. Vaillant proizvodi energetski efikasna sistemska rešenja, poštujući pri tom najnovije evropske norme i standarde. Vaillantovi uređaji predstavlaju sinonim za vrhunsku tehnologiju iz domena KGH, ali u isto vreme i za brigu o zaštiti čovekove okoline”

Prema rečima Nenada Dograjića, direktora kompanije Global Intercontinental Utilities BGD „Preko 40 godina na svetskom tržištu obnovljivih izvora energije bilo je dovoljno da izvedemo više od 130 postrojenja, u više od 30 zemalja. Na tržištu na kome nastupamo nudimo integralno rešenje tretiranja svih vrsta komunalnog i medicinskog otpada,kako novogenerisanog tako i već postojećeg, i njegovog pretvaranja u razne oblike zelene energije.U tom procesu tesno saradjujemo sa lokalnom zajednicom po pitanju kadrova koje zapošljavamo u procesu upravljanja, i industrije koju angažujemo u procesu izgradnje postrojenja“

Prethodni tekst3M Nomad™ profesionalni sistem otirača
Sledeći tekstUređenje dečijih igrališta