Beograđanin napravio ciglu koja pliva na vodi

U Srbiji se već dve godine proizvode građevinske ploče i blokovi koji beskonačno plutaju po vodi i ne gore u požaru više od tri sata, a pritom imaju do dva i po puta bolje termičke karakteristike od uslova koji su propisani za ovo klimatsko područje. Tvorac ovog izuma je Milan Dević (60) iz Beograda.

Prošle nedelje Dević je dobio „Zlatnog Arhimeda”, najveće priznanje na Međunarodnom sajmu inovacija, pronalazaštva i novih tehnologija u Moskvi na kojem je učestvovalo više od 1.500 izlagača iz istočne i srednje Evrope i cele Azije. Milan je ovom pronalasku posvetio život, a tajnu zanata samo donekle otkriva.

Simprolit je najjeftiniji ekološki sistem gradnje u koji je ugrađeno više od 50 pronalazaka i četiri robne marke zaštićene patentom. Sastoji se od kuglice stiropora koja je obložena sa šest aditiva i vibracijom povezana sa cementom. Istraživanja su pokazala da ova oprema ne gubi svoje karakteristike najmanje 50 godina, a recimo za sedmospratnicu na Voždovcu košta svega 370 evra po kvadratu. Primera radi, kada u septembru bude donet Zakon o energetskoj efikasnosti, jedino će simprolit ispunjavati uslove za termoizolaciju objekta – kaže Dević, vlasnik firme „Simprolit” koja proizvodi ovaj građevinski materijal u Belegišu, a sarađuje sa brojnim firmama u Rusiji i Gruziji.

Simprolit se već uveliko koristi u gradnji stambenih objekata i u Beogradu, a ovim materijalom su obnovljeni tramvajski i pešački most na Autokomandi.

Izgrađene su osmospratnice bez stubova i greda, što znači da zidovi od simprolita nose sve objekte. Uz pomoć ovog materijala dvostruko je povećan raspon između greda što daje veću slobodu planiranja – ističe Dević i dodaje da se pomoću simprolit ploča grade splavovi pošto na takvom materijalu vlaga ne može da se podigne više od četiri centimetra.

Gospodin Dević već nekoliko meseci sarađuje sa „Podovima“ pa smo na činjenicu da je opet nagrađen više nego ponosni. Da li će neko od naših nadležnih prepoznati kvalitet nagrađenih proizvoda ili će se i ova vest zagubiti u moru predizbornih obećanja i bilborda? Dokle će naši ljudi i njihovi kvaliteti biti dobri svima osim nama? Mi iz redakcije časopisa „Podovi“ od sveg srca čestitamo gospodinu Deviću.

Prethodni tekstMC Bauchemie gradi fabriku aditiva za betone
Sledeći tekstSistemi za čišćenje i održavanje podnih obloga