Prirodnost linoleum podova

Od svog pronalaska 1863. godine, do početka 50.-ih, linoleum je bio jedan od najpopularnijih podnih materijala na svetu. Međutim, raniji oblici lineleuma su bili krhkiji od današnjeg brzo su pucali i vitoperili se. To je dovelo lineleum proizvode do reputacije materijala niskog kvaliteta.

Poslednjih godina, inovativni načini proizvodnje linoleuma, kao i njegova realizacija izazvali su oporavljanje popularnosti ovog svestranog i izdržljivog materijala.

Karakteristike linoleum podova

Podovi od linoleuma su izuzetno otporni na ogrebotine i udare. Najveći deo oštećenja može se ublažiti novim proizvodnim procesima, a u potpunosti se može sprečiti pravilnom vodootpornom instalacijom i pravilnim održavanjem zaptivnih delova.

Nijanse linoleum podova zapravo prolaze kroz sloj habanja, tako da tokom vremena se i ne primeti bleda površina materijala.

Linoleum je porozni materijal
Slika 2 – Linoleum je porozni materijal

Neki materijali za podove imaju tendenciju skupljanja prašine i prljavštine, da bi ih potom ispuštali u vazduh prilikom hoda po njima. Ovo može izazvati alergijske reakcije ili probleme sa disanjem kod osoba koje imaju astmu. Međutim, linoleum ima antistatičku osobinu koja podrazumeva odbijanje ovih štetnih čestica sa njegove površine.

Linoleum prirodno inhibira rast bakterija i mikroorganizama, što ga čini popularnim materijalom u ustanovama poput škola i bolnica.

Linoleum u kuhinjama
Slika 3 – Linoleum u kuhinjama

Linoleum je porozni materijal i može se oštetiti vodom ukoliko nije pravilno zaptiven. Međutim, pravilno instalirana i redovno održavana podna obloga ostaje nepropusna i neprobojna, kao i otporna na oštećenja od vode i vlage, čime ovaj materijal postaje pogodan za upotrebu u kupatilima i kuhinjama.

Podovi od linoleuma su mekani i udobni pod nogama i imaju tendenciju da ostanu topli čak i na hladnijim temperaturama.

Linoleum je relativno jednostavan za instalaciju i ne zahteva upotrebu maltera. Često se može postaviti kao plivajući pod, tako da lepkovi nisu potrebni.

Stil linoleuma

Pošto je ovaj materijal postao popularan tokom viktorijanskog perioda, on u sebi nosi istoriju koja mu omogućava da se lako uklopi sa antikvitetima i drugim stilskim nameštajem modernog doba, od materijala poput vinila ili gume.

Prethodni tekstTepih preko tepiha. Jeste li za?
Sledeći tekstVibbet – Evropski standard za kontrolu kvaliteta