Podne obloge od linoleuma

Zbog nepoznavanja materijala u osnovi, podne obloge od linoleuma često se i nepravedno svrstavaju u istu grupu sa vinil oblogama. Te dve vrste poda samo su vizuelno slične. PVC je potpuno sintetički materijal proizveden u hemijskoj industriji, dok je linoleum u potpunosti prirodan materijal. Sve komponente koje ulaze u sastav linoleuma obnovljive su prirodne sirovine. Može se slobodno reći: dokle god sunce sija i kiša pada, moći će se proizvoditi linoleum.

Sirovine za proizvodnju linoleuma su: smola četinara (bora), laneno ulje (oleum lini – od toga potiče i naziv linoleum), drveno brašno, kreda, ekološki pigmenti, juta. Tehnologija proizvodnje linoleuma stara je oko 100 godina i nije se u osnovi menjala ni do današnjeg dana. Menjale su se mašine, proizvodnja je automatizovana i kvalitet je strogo kontrolisan. U svetu postoji svega nekoliko proizvođača linoleuma. Imali smo čast da posetimo fabriku linoleuma vodećeg svetskog proizvođača, Forbo, iz Holandije i uverimo se na licu mesta u istinsku vrednost ovog proizvoda.

Kako, ukratko, nastaje linoleum? Smola drveta, koja je u grumenima boje ćilibara, potapa se u laneno ulje. Ova mešavina u metalnim kadama stoji u zatvorenom temperiranom prostoru na 30 stepeni C tokom 15 dana dok ulje potpuno ne smekša smolu. Interesantno je napomenuti da miris ove mešavine ima terapijska svojstva. U pomenutoj prostoriji stoji stolica koja služi da, kada neko od zaposlenih ima kijavicu ili kašalj, može da odsedi neko vreme udišući isparenja borove smole. Smekšana smola koja je upila laneno ulje, meša se zatim sa drvenim brašnom i pigmentima. Drveno brašno vezuje pigmente i daje postojanost bojama, dok se kreda dodaje ukoliko se žele dobiti svetliji tonovi.

Dobijeno ,,testo“ ekstrudira se na mrežicu od jute koja čini naličje podne obloge. Neprekidna traka linoleuma zatim, preko sistema valjaka, prelazi dugačak put gore-dole kroz komore za zrenje i sušenje kontrolisane temperature i vlažnosti, da bi na kraju bila spakovana u rolne širine 2 m i dužine 25m. Debljina je obično 2 mm, 2,5 ili 3mm.

Poprečni presek linoleuma je uniforman, te se on može habati dok se ne pohaba do jutane osnove, što poprilično traje. Zato se linoleum svrstava u veoma dugovečne podne obloge. Njegova dugovečnost je dokazana u praktičnoj primeni kroz godine i decenije eksploatacije. Ako se pravilno održava, linoleum može u javnim prostorijama kao što su bolnice, škole, starački domovi, trajati i 20-30 godina. Za razliku od vinila, on je otporan na žar cigarete.

U pogledu dizajna, linoleum ima karakteristike homogenih podnih obloga: dezen se dobija u samom procesu ekstrudiranja. Dakle, jednobojno ili sa više boja „mramornog“ izgleda. Naročito su lepi topli pastelni tonovi i boje zemlje, peska i vode koje deluju umirujuće. Mogu se ukrajanjem dobiti atraktivne kombinacije dva ili više dezena.

Zbog svog prirodnog sastava, linoleum je veoma zdrava podna obloga. On je bakteriostatičan, antialergijski i antistatičan. Permanentna bakteriostatičnost linoleuma potiče od smole bora – poznato je da drvo na mestu povrede luči smolu kako bi se odbranilo od bakterijskih i gljivičnih infekcija. To su razlozi da linoleum bude materijal izbora kada su u pitanju prostorije u kojima borave deca, starije osobe, i uopšte, tamo gde se žele ljudima obezbediti što zdraviji uslovi za odmor ili rad.

Životni vek linoleuma i počinje i završava se bez ugrožavanja prirode. On je potpuno biorazgradiv i ne zagađuje okolinu. To je još jedan razlog da istinski ljubitelji i čuvari prirode odaberu linoleum za podnu oblogu. Nije ni čudo što su prizvođači linoleuma okićeni brojnim svetskim priznanjima iz oblasti  ekologije.

Što se tiče postavljanja linoleuma, princip je isti kao kod vinil obloga. Neophodna je priprema poda do idealno ravne i glatke površine (podoliv, brušenje). Lepljenje ukrojenog linoleuma obavlja se disperzivnim lepilom za linoleum. Spojevi se vare na toplo, trakama za varenje u boji ili dezenu linoleuma, tako da su sastavi gotovo nevidljivi. Ista traka može se koristiti i za popravljanje dubljih ogrebotina nastalih nepažnjom. (Sačuvajte posle montaže parče trake i komad linoleuma, za svaki slučaj). Napominjemo da je linoleum malo zahtevnija obloga u pogledu uslova montaže. Ne treba pokušavati postavljati linoleum ako je temperatura prostorije i poda ispod 20 stepeni, jer je tada teško njime manipulisati zbog njegove ,,voskaste“ strukture. Na kraju, prelaz između poda i zida je na izbor korisniku: holker ili neka lajsna koja se lepo uklapa sa linoleumom ili bojom zida.

I gotovo! Gazite zdravo, lako i ugodno.

Autor teksta: Jelena Marković  dipl.ing. tehnologije, EUROSELECTA