Tepih preko tepiha. Jeste li za?

Vlasnici kuća često žele da postave tepih preko tepiha u svom domu. To može biti zbog: štednje na uklanjanju i odlaganju starog tepiha, jer je postojeći tepih zalepljen i sam proces njegovog uklanjanja će biti skup i dugotrajan. Razlog takođe može biti i obezbeđenje izolacije hladnih podova dodatnim slojem.

Umesto da tepih sečete na sitnije komade i uključite ga u otpad od domaćinstva, možete ga efikasno ukloniti ispod novog tepiha – prekrivanjem.

Nekoliko razloga da ne stavljate tepih na tepih

Stručnjaci iz oblasti industrije tepiha govore da postavljanje tepiha na tepih nije preporučljivo iz više razloga.

Za tepih je neophodna adekvatna osnova za instalaciju. Tepih koji se ugradi sa nepravilnim bazom brzo će se ishabati.  Studije pokazuju da se plesni u tepihu pogoršavaju usled prisustva prljavštine. Gotovo je nemoguće očistiti star tepih tako da se u potpunosti ukloni sva prljavština. Ukoliko krenete put profesionalnog čišćenja tepiha, uveliko ćete potrošiti novac koji bi se mogao iskoristiti za uklanjanje tepiha na prvom mestu.

Razlozi za nepostavljanje tepiha preko tepiha
Slika 2 – Razlozi za nepostavljanje tepiha preko tepiha

Dodavanjem dodatnog sloja na pod, efikasno „spuštate plafon“. Ne zaboravite da će dodavanje visine Vašem tepihu značiti da će se vrata morati ponovo izmestiti i pozicionirati.

Tepih u Vašem prostoru
Slika 3 – Tepih u Vašem prostoru

Ukoliko je prethodni vlasnik ugradio tepih niskog kvaliteta, to može signalizirati probleme ispod – naročito probleme sa kojima se teško može izaći na kraj.

Tepih preko tepiha
Slika 4 – Tepih preko tepiha

Tepisi su omiljena vrsta podne obloge koja u velikoj meri utiče na Vaš prostor. Oni obezbeđuju dobru toplotnu i zvučnu izolaciju, značajno doprinose izuelnom izgledu prostora i udobnosti istog. Za 2017.-u godinu arhitekte unutrašnjeg enterijera predviđaju plave, nijanse roze, kao i zelene tonove u Vašem enterijeru i shodno tome, postoji mnogo tepiha i staza u tim istim notama.