Prednosti protivkliznog poda

Protivklizni podovi

Kada govorimo o protivkliznom podu mislimo na sistem koji se radi zasipanjem odgovarajućeg agregata ( kvarc ili korung) preko prajmerisane podloge u jednom ili više navrata. Na kraju kao završni tzv. habajući sloj nanosimo smolu sa odgovarajućim hemijskim osobinama u ralu po izboru. Kombinacija prajmera zasićenim agregatom u količini od preko 50% agregata ima osobinu “paropropusnosti” tj. kapilarna isparenja iz betonske ploče nesmetano prolaze kroz protiv klizni pod i tako ne oštećuju pod.

Postojeći pod u magacinu

Priprema za postavljanje

Priprema za postavljanje protivkliznog poda

Brušenje

Brušenje postojećeg poda

 

U slučajevima kada se slučajno ili namerno postavi pod koji nije paropropustan (premaz, samoliv, pvc pod…) usled kapilarnog isparenja dolazi do , u početku mestimičnog, a vremenom do trajnog odvajanja poda od podloge. Kod protiv kliznog poda u dosadašnjoj praksi tako nešto nije zabeleženo.

Još jedna od prednosti ove vrste poda je u tome što za razliku od “paronepropusnih podovaprotivklizni sistem uspešno može da se primenjuje i kod betonskih površina čiji procenat vlage je veći od 4% u nekim slučajevima i do 10%. Naime , u kombinaciji sa prajmerima za veću vlažnost ( za slučajeve kada podloga sadrži više vlage nego što je dozvoljeno za premaz, samoliv, pvc…) protivklizni sistem obezbeđuje nastavak sušenje podloge tj. betona.

Ugradnja protivkliynog poda

Ugradnja protivkliznog poda

Radovi na ugradnji poda

Radovi na ugradnji poda

Protivklizni pod

Protivklizni pod

U Novom Sadu smo na jednoj perionici ugradili protivklizni pod u pet boksova, a u drugih pet je ostao postojeći pod (košuljica). Nakon dve zime, temperature se spuštala i ispod 20°C a leti penjala i do 40°C. Dnevno kroz ovu perionicu prođe oko 1.000 vozila pa sami možete prosuditi po fotografijama kvalitet i izdržljivost poda koji smo postavili i trenutno stanje postojećeg.

U zavisnosti od toga da li je reč o novom ili se radi reparacija starog poda, da li je monolitna ili segmentna podloga, kao i od zahteva tehničkih osobina poda koji se izvodi protivklizni pod može da se proizvodi od epoksida, poliuretana, akrila, poliestera ili u adekvatnoj kombinaciji zarad kvaliteta i trajnosti. Direktno od odabira završnog sloja zavisi hemijska izdržljivost dok je mehanička srazmerna sa čvrstoćom podloge, tj. koliko izdrži podloga toliko će i izdržati pod.

Postojeći pod posle 3 godine korišćenja

Postojeći pod posle 3 godine korišćenja

Protivklizni pod nakon 3 godine

Protivklizni pod nakon 3 godine

Protivklizni pod nakon godinu dana korišćenja

Protivklizni pod nakon godinu dana korišćenja

„Instruktor 021“ doo
Instruktor d.o.o.
Petra Kočića 8, Đurđevo
PJ. Radomira Raše Radujkova 12 Novi Sad
Tel/fax: 021 49 40 02, 021 49 33 29
Mob: 064 64 62 979
www.instruktordoo.com
office@instruktordoo.com

Prethodni tekstČišćenje i održavanje parketa
Sledeći tekstPovratak rustičnim podovima