Povratak rustičnim podovima

Danas, mnoge porodice uređuju svoje kuće ili stanove vraćajući se tradiciji i rustičnom tonu, stvarajući tako toplinu i prijatnu atmosferu u svom domu. Osim nameštaja i dekoracija inspirisanih tradicionalnim temama, najveći pečat ovim enterijerima daju rustični podovi.

Oni mogu biti drveni, keramički ili mermerni u zavisnosti od različitih potreba i ukusa, ali bez obzira na to, nema sumnje da podovi u rustičnom stilu stvaraju jedinstvenu etno atmosferu u svakoj prostoriji.

Rustični drveni podovi su zaista vanvremenski i zbog njihovog visokog kvaliteta uvek će biti omiljeni. Hrast je, zbog njegove autentičnosti, i dalje najčešći izbor kada se radi o rustičnim podovima. Takođe se koriste trešnja, orah, jasen i bor, i ove vrste drveta obezbeđuju veoma originalan izgled poda. Ono po čemu se rustični drveni podovi izdvajaju od klasičnih, i što im daje originalan izgled su varijacije u boji drveta, zatim šare i čvorovi.

Čvorovi mogu biti mali, veliki, sa pukotinama i veoma tamne boje. Boja poda može varirati i od broja čvorova, pa može izgledati tamnija ako ih ima više. Jos jedna karakteristika su godovi koji mogu imati zanimljive oblike i biti u više nijansi jedne boje. Mogu biti srcolikog ili okruglog oblika oko čvorova i imati male pukotine, što sve zajedno daje podu izgled patine. Postoje standardi koje fabrike podova poštuju kad se dođe do veličine godova, broja čvorova, pukotina i boja. Ali uvek se mogu naći primerci koji izlaze iz ovih okvira. Ovakvi podovi su uglavnom za ljude koji su pomalo avanturisti i koji žele da imaju uzbudljiv i jedinstven izgled poda.

Keramički podovi rustičnog izgleda uglavnom su vezani za mediteransko podneblje. Pločice ovog tipa uglavnom se javljaju u kvadratnom ili heksagonalnom obliku. Površina je glatka na dodir sa sjajnim glazurama. Kao šara na pločicama uglavnom se javlja motiv etno tekstila u živim i toplim bojama. Rustične keramičke pločice se takođe osim na podu mogu naći i kao dekoracija za kamine ili kuhinjske radne površine. Ovim umetanjem pločica u enterijer dobijate jedinstven mediteranski izgled. Osim keramičkih i drvenih podova, rustičnom izgledu poda možemo pridodati još i podove u kamenu i mermeru. Ovde nalazimo širok spektar najrazličitijih mozaika i ornamenata sa kojima se možete igrati u stvaranju jedinstvenog rustičnog poda.

Podovi od keramike, kamena i mermera nisu pogodni samo za unutrašnje prostorije kuće ili stana, već su jako interesantni za predsoblja, terase, tremove i stepeništa, kako unutrasnja tako i spoljašnja. Osim lakog održavanja tih prostora, one će dobrim izborom boja i sloga oživeti i učiniti toplijim velike površine i prostorije. Takodje možete ih koristiti i u vrtovima za površine stolova od kovanog gvoždja…Lista je beskonačna.

Vaš dom može imati osnovni rustični izgled bez mnogo ulaganja. Domovi sa drvenom tavanicom, nelakiranom drvenom ogadom, drvenim okvirima prozora već izgledaju etno. Ali vi uvek možete dodati par rustičnih detalja više, kako bi usavršili celu sliku. Dobro je pronaći originalne i jedinstvene predmete koji će dati lični pečat celom prostoru i još više istaći rustični izgled poda. Nameštaj ne mora pod obavezno biti od drveta, ali dobro je imati jedan glavni komad nameštaja u drvetu kako bi podstakao etno izgled prostorije. To može biti sofa u dnevnoj sobi, trpezarijski sto ili krevet. Drveni rustični nameštaj je ili ofarban u tamne boje ili mu je dat izgled patine. Mnogo drvenog nameštaja u kombinaciji sa drvenim podom i možete preterati sa prvobitnom idejom rustičnog izgleda. Nameštaj od kovanog gvožđa veoma lepo ide sa mozaikom od keramičkih pločica.

Rustični drveni pod na terasi
Rustični drveni pod na terasi / foto: pexels.com

 

Rustični pod možete kombinovati kako sa etno nameštajem tako i sa modernim. Boje igraju važnu ulogu u ovakvim enterijerima. Pošto rustični enterijer nalazi inspiraciju u prirodi, boje treba pažljivo birati. Uglavnom su to braon, boja rđe, zelena i sve njene nijanse. U suštini, boje koje se koriste za ovakve enterijere su prirodnih, neutralnih i zemljanih nijansi. Boje nameštaja, zidova, poda i dekora treba da se dopunjuju. Takodje izbledele boje su dobrodošle u postizanju etno izgleda, kao i zlatni detalji i tekstil u vintaž cvetnom dezenu.

Moderan nameštaj u kombinaciji sa rustičnim podom može biti jako zanimljiva ideja. Ovakva vrsta poda vam obezbeđuje topao izgled i ublažava čiste i ponekad oštre linije modernog nameštaja. Jednostavnost je ključ u ovakvom mešanju starog i novog. Fokusirajte se na stvaranje jednostavnog i pokušajte da tvrdoću kamena, cigle i drveta u enterijeru izmešate sa toplim bojama tkanina. Dekor, u ovakvom slučaju kombinacije modernog i rustičnog, može odigrati važnu ulogu. On može biti veza između rustičnog poda i modernog nameštaja. Krpare, šarene prostirke, stone lampe, zidna dekoracija i još mnogo toga u etno stilu može veoma dobro ići uz moderan nameštaj i dati vezu sa rustičnim podom.

Bilo da se nalaze u kući, stanu, bilo da su kameni, drveni ili keramički, ono što je zajedničko svim rustičnim podovima je to što izgledaju kao da su korišćeni generacijama unazad. Ovakvi podovi će zasigurno oplemeniti vaš dom i dati vam jedinstven osećaj topline i pripadnosti kao ni jedna druga vrsta poda.

Autor teksta: Tijana Vučak