15 godina kompanije MAPEI u Srbiji- veliki uticaj na građevinsku industriju

Jako je teško u često nestabilnoj građevinskoj klimi u Srbiji sumirati rezultate jedne kompanije kao što je teško opstati na takvom tržištu u jednakom kvalitetu duži niz godina. Imajući ovo u vidu, a uoči petnaestogodišnjice poslovanja, kompanija „Mapei“ ponosno, ali i oprezno pristupa analizi rezultata postignutih na domaćem tržištu hemijsko-građevinske industrije.

Ipak, bez obzira na težinu procene, neki postulati važe u svakom vremenu i u svakoj delatnosti. Upravo zahvaljujući kvalitetu, stručnosti, posvećenosti i inovativnim rešenjima, Mapei se u Srbiji razvio u pouzdanog i poželjnog profesionalnog saradnika, pa ne iznenađuje prisustvo njihovih proizvoda na gotovo svim većim građevinskim projektima koji su trenutno aktuelni u Srbiji, a posebno u Beogradu.

Mapeijev proizvodni program je prvi put predstavljen u Srbiji 2004. godine, kada je i otvoreno predstavništvo u Beogradu. Kompanija Mapei je u ovom obliku poslovala devet godina,vrlo postupno i oprezno radila je na pozicioniranju proizvoda i brenda, širenju mreže distribucije, razvoju partnerskih i prijateljskih odnosa sa saradnicima, kao i izgradnji i osnaživanju tima zaposlenih, koji su vremenom učvrstili njenu poziciju na tržištu građevinskih materijala.

2013. godine je osnovan Mapei SRB d.o.o. Beograd kao ogranak Mapei S.p.A. radi direktnog plasiranja proizvoda na lokalnom tržištu. Na nove, pokazalo se iznenađujuće dobre, rezulatate se nije dugo čekalo. Od tog trenutka brojke su bile u stalnom porastu, a promet se, kao najbitniji, udesetostručio u 2017-oj u odnosu na godinu osnivanja, što je zaista veliki pokazatelj kontunuiteta u kvalitetu.

Mapei SRB d.o.o. sada raspolaže sa 29 zaposlenih, preko 30 tona materijala koji se distribuiraju svakog dana i preko 500 tona odnosno impresivnih 500 različitih proizvoda na zalihama u bilo kom trenutku.

Foto: Mapei

STRUČNOST U IZGRADNJI

Jedan od ciljeva koje je ova uspešna kompanija postavila tokom godina jeste pružanje konstantnih, kvalitetnih, savetodavnih usluga svim glavnim akterima koji su uključeni u proces izgradnje kao što su projektanti, generalni izvođači, ali i male izvođačke firme. Po onome što smo mi čuli na terenu, ova usluga obuke je itekako manjkavost u građevinskom sektoru, pa je ovakav pristup kompanije Mapei zaista mnogo doprineo boljem radu građevinaca, odnosno izvođača radova. Naime, Mapei se obavezao na kvalitet u okviru građevinske industrije zbog čega svakodnevno pruža neophodnu podršku izvođačima kao i obuku za ugradnju materijala. Tehnička služba Mapei pruža podršku klijentima na terenu ili na daljinu (telefonom ili imejlom), pomažući ugovaračima radova kroz ceo proces — od davanja ponude i budžetiranja, preko ugradnje, pa sve do završetka projekta. Svi članovi tima Mapei imaju široko iskustvo i stručnost u svojim oblastima, a mnogi od njih i neposredno iskustvo iz izvođenja zahvaljujući čemu daju detaljne i praktične savete klijentima. Sa osamdesetogodišnjim iskustvom Mapei Grupe iza sebe, kvalitetom materijala potvrđenim u praksi, odgovornim rukovođenjem interesima njihovih klijenata i individualnim praktičnim znanjem iz oblasti građevinarstva svakog pojedinca u timu, kompanija Mapei je postala snažna dodata vrednost za sve njihove partnere u Srbiji.

PROFESIONALNI RAZVOJ UZ MAPEI

Tokom godina, Mapei Grupa je razvila viziju posvećenosti istraživanju i razvoju, ali i profesionalnoj obuci, kao glavnim aspektima prednosti kompanije nad konkurencijom. I u Mapeiju u Srbiji takođe mora biti istaknuta važnost odgovarajuće obuke kod profesionalaca koji pripadaju ovoj grani industrije. U Mapeiju smatraju da je obuka sadašnjih, ali i budućih izvođača od najveće važnosti. S tim u vezi, njihovi kursevi imaju za cilj približavanje izvođačima i bolje razumevanje njihovih potreba. Dakle, Mapei nudi različite vrste obuke kako bi izvođači stekli neophodna znanja i veštine za kvalitetnu ugradnju Mapei materijala.

Sa preko 1.000 novih formulacija koje se razviju u Mapeiju svake godine, treninzi su takođe dobra prilika da klijente informišu o najnovijim dostignućima, novim materijalima i trendovima u ovoj oblasti. Imajući u vidu da je Mapei trajno opredeljen za razvoj zelenih, održivih proizvoda, između ostalog i proizvoda sa niskom emisijom organskih jedinjenja, obuke imaju za cilj i proširivanje znanja i na ovu značajnu oblast. Njihove prezentacije zato nisu ograničene samo na predstavljanje materijala, već imaju za cilj proširivanje pojma građevinskog profesionalca, dajući detaljniju perspektivu disciplina i oblasti sa kojima građevinarstvo dolazi u međuzavisnost, kao što je ekologija.

Prezentacija kompanije Mapei

Obuke se održavaju u Trening centru Mapei koji se nalazi u okviru distributivnog centra u Leštanima, na periferiji Beograda, koncipiranog prema modelu Mapei Akademije, programa za edukaciju profesionalaca koji je osmišljen u centrali Mapei S.p.A. u Italiji. Treninge vode članovi lokalnog tehničkog tima. Od otvaranja u martu 2018. godine, više stotina profesionalnih izvođača prošlo je obuku iz svojih oblasti, pretežno polaganja keramičkih pločica, parketa, hidroizolacija i industrijskih podova.

Od osnivanja ogranka Mapei S.p.A. u Srbiji do danas, Mapei proizvodi i rešenja su primenjeni na izgradnji brojnih arhitektonskih objekata, uključujući najprestižnije i najaktuelnije projekte.

Mapei je posebno ponosan na dugogodišnju saradnju sa nosiocima projekta završetka izgradnje hrama Svetog Save na Vračaru, gde su sa velikim uspehom primenjivani Mapei materijali na uređenju kripte i realizaciji mozaika pod kupolom, što je jedan od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu.

Za više informacija posetite www.mapei.rs i www.mapei.com

Prethodni tekstFloor Experts – veliko interesovanje za podove od plute i linoleuma
Sledeći tekstReč urednika: Satisfakcija.