Dekorativni epoksidi i betoni – Najbolji predstavnici originalnog stila

Kafić je mesto gde zaposleni sa „kliznim” radnim vremenom dolaze po kafu i inspiraciju sa laptopom pod miškom, gde ćaskate sa najboljom prijateljicom, izlazite sa društvom, sklapate nova poznanstva. Za sve njih pravi ambijent kreiraćete pomoću blok kolorita, igranjem komplementarnim bojama za koje likovna umetnost kaže da nisu spojive, a savremeni dizajn da im nema ravnih kada nekog želite da ostavite bez teksta.

restoran Kovač
Foto: A4 Studio, restoran Kovač, Zrenjanin / fotograf: Relja Ivanić

Cilj da prva asocijacija bude „upečatljivo”, tada se treba okrenuti dijametralno suprotnim rešenjima. Najbolji predstavnici originalnog stila koji izlazi iz ustaljenih okvira i ruši konvencionalno su kafići, a obloge koje su savršeno sredstvo za ispoljavanje tog stila su dekorativni epoksidi i dekorativni betoni.

Nijedna druga obloga nema toliku koloritnu moć i moć kombinovanja kao epoksidi. Pošto se radi o podu u vidu izlivajuće smole koji se boji dodavanjem određenog pigmenta, ta metoda omogućava proizvodnju višebojne obloge u mat, sjajnoj ili sedefastoj verziji, sa kojom je sve moguće.

Restoran Ambar u Beogradu, projekat A4 Studio, foto: Marko Janković

Jedan ovakav pod prosto se sam nameće kao ukras prostorije, i u tom slučaju nameštaj i prateći detalji treba da budu jednostavnijih oblika i svedenih boja kako celina ne bi delovala previše napadno i naporno za oko. Željeno ćete najpre postići sa bilo kojom nijansom tirkizne (koja inače deluje vrlo probojno i pamtljivo) u sadejstvu sa žutom, a ništa manje efektne nisu ni zelena, ljubičasta i plava.

Ukoliko ste ljubitelj dostojanstvene hladnoće, zamišljeno će u realnost pretvoriti neki od dekorativnih betona, a ako tražite prirodni pod koji će izgledati i lepo i efektno, odlično rešenje mogao bi biti linoleum, i to onaj u pločama – dovoljno će biti ukombinovati par sličnih boja i dezena, a potom ploče postaviti tako da se šare prostiru naizmenično uzduž pa popreko, pa da rezultat bude impresivan.

AUTOR TEKSTA: Jelena Mitrović, dipl. novinar