Postavite deking za bazen

Danas sve popularnija podna obloga za prostore jeste deking za bazen, izrađen od drveta ili WPC-a. Izborom adekvatne podne obloge učinićemo da prostor oko bazena bude udoban i moderan, jedinstven i originalan, ali ujedno i bezbedan. 

Drveni deking za bazen

Drveni deking formom podseća na izgled palube (što objašnjava poreklo njegovog imena), dakle sačinjen je od međusobno spojenih dasaka.

Odlikovan je elastičnošću i izdržljivošću budući da poseduje dodatnu termoobradu kojom se menjaju njegove inicijalne hemijske i mehaničke karakteristike, dok finalna uljana zaštita čini da je otporan na biodegradaciju, odnosno pojavu gljivica, plesni ili buđi do kojih može doći u vlažnom okruženju, kao i na oštećenja, poput pucanja ili promenu boje, kojima je sklono drvo na otvorenom.

WPC deking za bazen
WPC deking u dvorištu oko bazena

WPC deking oko bazena

WPC deking je danas sve popularnija eksterijerna podna obloga, estetike koja oponaša prirodu i uklapa se s njom. Predstavlja kompozitni materijal, kojeg čini kombinacija drvenih vlakana ili prašine i plastike, dakle u svom sastavu integriše i prirodne i veštačke materijale koji potom utiču i na njegove performanse. Jednostavno se postavlja i održava, te je vrlo privlačan, iako u odnosu na drveni biva podložniji uticaju sunca i vode.

Kako bi doživljaj bio potpun, važna je i estetska dimenzija, odnosno da prostor koji uređujemo odiše specifičnim stilom. Kada se usklade svi potrebni zahtevi materijala i izaberu nijanse i dizajn koji su nam po volji, ne preostaje nam ništa drugo nego da se brčkamo i uživamo na našoj „plaži”.

Autor: Sanja Dakić, novinar