Visoka cena parketa i nedostatak sirovina…

Visoka cena parketa tj. drveta, posebno je poremetila proizvodnju. Poznato je da su drveni podovi oduvek nosili pečat tradicionalnog, prirodnog, luksuznog i kvalitetnog. Među njima, parket je bio taj koji nosi krunu.

Parket se pravi od kvalitetnog drveta: hrasta, oraha, bukve, jasena, tikovine, ariša i drugog skupocenog drveta. Sa druge strane, moderni parketi su višeslojni, sastavljeni iz više drvenih površina, slojeva, međusobno povezanih kvalitetnim vezivnim sredstvom. U novije doba pravo zadovoljstvo predstavljaju parketi velikog formata. Jednostavno rečeno, količina i kvalitet po meri svakog komada parketa.

Da bi parket bio parket i ispunio sva očekivanja njegovih ljubitelja, on mora biti napravljen po meri i od kvalitetnog drveta. U današnje vreme, to se može postići, ali po znatno višoj ceni.

Drvo hrast
foto: www.pixabay.om

Kako domaći proizvođači svedoče, hrasta gotovo nema na tržištu, a ukoliko ga i bude onda je to po izuzetno visokoj ceni. Sa druge strane, Kina i dalje drži monopol po kupovini hrastovog drveta i ne pita za cenu.

U razgovoru sa proizvođačima dobili smo informaciju i da se situacija na domaćem tržištu menja u smislu da više nema srednje ponude sa srednjom cenom. 

Proizvodnja parketa visokog kvaliteta, tzv. masivnog parketa je svedena na minimum iz razloga znatno skuplje cene sirovine koja je u odnosu na isti period prošle godine porasla od 100 do 200%.

Jednostavno nije isplativo proizvoditi masivni parket, jer je cena veoma visoka. I kako stvari stoje taj trend će držati i u narednom periodu.

Ako želimo da damo odgovor na konstataciju iz naslova, možemo slobodno reći da nam kriza drma tlo pod nogama. Da budemo precizniji, masivni parket čiji je standard jedna masivna lamela debljine 20 mm, trenutno je luksuz. Ali to nije sve.

Masivni parket ima alternativu u vidu višeslojnog parketa koji se sastoji od kombinacije mekog i tvrdog drveta, najčešće šperploče, jele i kvalitetne lamele hrasta debljine od 2 do 8 mm.

Prethodni tekstReč urednika: Šta nas čeka na jesen, a šta na zimu…
Sledeći tekstPostavite deking za bazen