JBA d.o.o. – Karakteristike drveta – IPE LAPACHO

Vrsta drveta: IPE LAPACHO
Botanicko ime: TEBEBULA SERRATIFOLIA SPP
Zemlja proizvodnje: BRAZIL

Ipe-Lapacho je najbolje tvrdo drvo za spoljašnje terase i druge drvene podove. Tri puta je tvđe od hrasta. Otporan je na habanje i vrlo trajan pa je pogodan za vrlo prohodne prostore i spoljašnje podove. Drvo Ipe otporno je na gorenje i truljenje.

Životni vek je preko 40 godina bez održavanja, takođe i kod direktnog kontakta sa zemljom. Drvo raste u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Dostiže visinu do 50m i prečnik do 170cm. Ipe je tamno zeleno crvene boje, sa višekratnim atraktivnim svetlijim i tamnijim crtama, ima finu strukturu i sadrži veliku količinu ulja. Takođe na vazduhu je teži od vode.

JBA d.o.o. - Ipe Lapacho deking
JBA d.o.o. – Ipe Lapacho

U dužim sušnim periodima ga je preporučljivo vlažiti, da sprečimo manje pukotine drveta. Značajno je da na suncu dobija male pukotine, koje se zatvore nakon kiše ili vlaženja. Male pukotine nisu predmet reklamacije, jer ne utiču na kvalitet drveta. Najkvalitetniji Ipe se dobija iz severnog Brazila na području Amazona.

JBA logo
JBA d.o.o.
Milutina Milankovica 104, local br.2, 11000 Beograd
T. +381 11 30 35 685
M. +381 63 348 818
E. info@jba.rs
W. www.jba.rs

 

Prethodni tekstKako baštenske staze obezbediti od klizanja?
Sledeći tekstŠvedska kompanija Bergo flooring proizvodi obloge za sve namene
Naše preduzeće osnovano je 2002. godine. Njegova glavna aktivnost je kupovina, prodaja i prerada drveta. Kupce u zemlji i inostranstvu snabdevamo drvenim elementima, rezanom građom okrajčenom i neokrajčenom, širinski i dužinski lepljenim pločama, poluproizvodima za industriju nameštaja i različitim vrstama domaćih i egzotičnih vrsta rezanog drveta.