Poezija i lepota sa etiketom “Made in Italy”

Beogradska firma EURODOM i njen Project Manager Predrag Šarac, omogućili su radakciji časopisa Bravacasa da poseti dve italijanske fabrike kupatilske opreme čiji kompletan program se može naći u njihovim prodajnim objektima. Bili smo gosti fabrike keramičkih pločica. FLORIM Group i fabrike GESSI koja se bavi proizvodnjom kupatilske galanterije.

FLORIM Ceramiche S.p.A – POEZIJA ILI PEREFKCIJA

Florim Ceramiche Spa je kompanija koja proizvodi granitnu keramiku i isporučuje površine za bilo koje zahteve u arhitekturi. Nalazi se u simpatičnom italijanskom gradiću Sassuolo,a pored fabrike iz koje izlaze jedne od najkvalitetnijih pločice na svetu videli smo i “uspeli” obići izložbeni salon na 9000m². Da li možete zamisliti kako birate keramičke pločice u salonu dimenzija 100×90 metara. Zaista neverovatno. Polovina godišnje proizvodnje ove fabrike, koja je u prošloj godini bila preko 22.000.000m² se izvozi na stana tržišta.

FLORIM Group, ima pet brendova, fabrijka u svojoj grupaciji: Rex, Floor Gres, Cerim, Casa Dolce Casa i Casa Moood. Pored granitne keramike i keramike, Florim proizvodi ventilirajuće fasade kao i celokupnu bazensku opremu.

Florim Ceramiche Spa je kompanija koja proizvodi granitnu keramiku
Florim Ceramiche Spa je kompanija koja proizvodi granitnu keramiku

Floor Gres je brend posvećen arhitektonskom dizajnu. Različiti materijali i površine čine ovaj proizvod visoko izdžljivim sa visokim tehničkim performansama.

Rex je brend koji je simbol elegancije i lepote i on izvlači inspiraciju od prirodnih i dragocenih materijala. Cerim je brend posvećen domaćem okruženju, od zidnih pločica za kupatila do bojenja i dekorisanja prostora.

Proizvodnja granitne keramike i keramičkih pločica
Proizvodnja granitne keramike i keramičkih pločica / foto: Eurodom

Casa dolce casa je brend namenjen gornjem sloju stambene arhitekture. Casamood je sistem za koordinaciju boja i površina kada se sklapaju granitna keramika i drugi tipovi materijala (staklo, farba, zaptivna masa)

Slim/4+ je najnoviji florim brend. Ovaj brend je posvećen proizvodnji i marketingu revolucionarnog slojevitog materijala. Zahvaljujući činjenici da se može postaviti na mesto koristeći plutajući stistem, slim/4+ uvodi inovativni sitem u keramički sektor koji povezuje otpornost, lakoću i zamenljivost u maloj debljini, čime se menjaju pravila igre.

Florim USA je brend američke filijale.

Proizvodnja granitne keramike i keramičkih pločica se odvija u pećima na temperature od 1250 stepeni celzijusa a dugačke su i preko 100 metara. Svaka urađena pločica pored kompijuterske provere prolazi i kontrolu zaposlenih. Na ovoj poziciji su zaposlene samo žene jer su one veće estete od muškaraca i imaju “bolje” oko.

Svi proizvodi su napravljeni od prirodnih materijala, dok fabrika Florim posvećuje punu pažnju zaštiti životne sredine i reciklaži. Fabrika ne izbacije otpadne materije, proizvodi sama čak 70% energije i prečišćava vodu korišćenu u proizvodnji.

 

GESSI S.p.A – KOMPANIJA KOJA PROIZVODI LEPOTU I KVALITET

Vrhunska obrada materijala, tehnologija i perfektan dizajn izrade vinuli su firmu Gessi na sam vrh svetskih proivođača slavina i baterija. Oni se ne žele takmičiti sa ostalim proizvođačima jer nude nešto više, oni jednostavno nude kvalitet, a kupci njihovih slavina znaju zašto su izabrali baš Gessi.

Proizvodni pogon kompanije koja se nalazi u mestu Serravalle Sesia,na 60 km od Milana izgleda poput ogromne laboratorije čijim elegantno uređenim i perfektno čistim enterijerom dominiraju zaštitne boje kompanije – narandžasta i crna. Svaki zaposleni nosi košulju ili majicu sa logotipom kompanije, a u fabrici koriste biciklove, istih boja, kao prvozno sredstvo od pogona do pogona.

 

Na ulazu u fabriku pomislio sam da ću videti tuševe i slavine kakve sam do sada viđao u prodavnicama opreme za kupatilo i da me ništa ne može iznenaditi. Prevario sam se, video sam umetnost i shvatio da Gessi proizvodi imaju umetničku vrednost.

Umberto Gessi je osnovao kompaniju 1992. godine, počela je kao mala radionica na svega 200m² sa ciljem da izazove industrijski status kvo kojim su dominirala istorijska imena. Danas, nakon nešto više od 20 godina fabrika se prostire na preko 17.500m² i njihovi proizvodi se mogu videti i poručiti u izložbenom salonu koji se nalazi u centru Milana pored radnji kao što su Dolce&Gabbana, Versace, Prada, Chanel…U Srbiji je ekskluzivni uvoznik i distributer firma EURODOM.

Naoružana sa vizijom promena i inovacija, Gessi porodica je razvila novu, inovativnu poslovnu filozofiju, kojom je uspela brzo da se razvije brend koje je postao sinonim za superiorni dizajn i tehnologiju širom sveta.

Originalna radionica je napuštena već 1993. godine i oni su se preselili u modernu zgradu, u Seravale Sesia, napravljenu od kamena i crnog stakla i okruženu zelenilom. Premda napravljena kao proizvodna jedinica, zgrada danas služi za komercijalne kancelarije i konferencijske sobe, kao i impresivna prezentacijska soba.

 

Kompanija je kreirala modernu proizvodnu zgradu 2004. godine, kako bi ispratili uspeh koji Gessi proizvodi imaju na tržištu. Ovaj projekat je uključivao konstrukciju moderne fabrika koja će imati mali uticaj na okolinu, sa totalnom površinom od 58.550m². Kasnije, u martu 2007. godine kompanija se proširila na duplo veću površinu.

Kompanijine kreativne, proizvodne i administrativne jedinice su upotpunosti organizovane i inegrisane u multikorisni industrijski park od preko 800.000m², u kojem su ukombinovane moderne tehnologije sa eko-arhitekturom i pejzažnom arhitekturom – to je jednom rečju Gessi Park.

 

Pored mnogih kolekcija vrhunskog dizajna, Gessi je ponudio na tržište proizvode serije Versace, dok je serija Armani rađena specijalno za hotel Armani u Dubaij. Njihovi proizvodi jesu upravo ono što očekujemo iza etikete “Made in Italy” i mogu se videti u najekskluzivnijim hotelima, najboljim wellness i spa odmaralištima kao i na najskupljim jahtama. Njihovi proizvodi su prvenstveno dizajnerski drugačiji od ostalih ali se isto tako i svojim kvalitetom izdvajaju od drugih.

Gessi proizvodi imaju umetničku vrednost
Gessi S.p.A proizvodi imaju umetničku vrednost

 

Pored primljenih brojnih nagrada za inovativne dizajne proizvoda, Gessi je proglašen italijanskim superbrendom a dobili su i prestižnu Red Dot Communication Design nagradu. Generalni zastupnik i distributer za Srbiju je kompanija EURODOM iz Beograda.

www.eurodomsaloni.rs