Tamni podovi u enterijeru – dobra ideja

Tamni podovi mogu biti ozbiljni, glamurozni ili luksuzni, često i praktični i laki za održavanje. Mogu biti od tamnog parketa ili tamni brodski podovi, od keramičkih pločica ili mozaika, laminata ili vinil obloga, betona i drugih materijala i često prostoru daju poseban šarm i atmosferu. Ukoliko želite da naglasite nameštaj od svetlog drveta ili da doprinesete utisku kontinualnog prostora koji ”teče”, tamni pod je odličan izbor.

Često je i sam materijal kod tamnog poda veoma efektan tako da privlači pažnju i predstavlja interesantan element u prostoru. Ovakve podne obloge često vape da budu u centru pažnje. U isto vreme, urediti enterijere sa tamnom podnom oblogom je pravi izazov jer upravo tamna boja koja predstavlja posebnu karakteristiku poda može prostoriju učiniti manjom i tamnijom. 

Međutim, odabirom odgovarajućih boja u enterijeru, osvetljenja, nameštaja, tekstila i tekstura, prostorija sa tamnim podom može biti otvorena, istovremeno sa naglaskom na efektnoj podnoj oblozi.

Odabirom svetlijih boja i nijansi za zidove prostor se može učiniti otvorenijim. Zidovi hladnih boja svetlih nijansi kao što su siva, plava ili ljubičasta će učiniti prostorije vizuelno većim. Ukoliko se radi o drvenom tamnom podu, upravo će kontrast između zidova bele boje sa daškom hladne plave ili sive i tople, tamno smeđe boje drvenog poda delovati pozivajuće na ljude koji borave u prostoru. Istovremeno, ovakav kontrast skreće pažnju na drveni pod.

Kada se govori o odabiru farbe za zidove može se obratiti pažnja i na teksturu same farbe. Naime, odabirom farbe sa sjajnim ili satenskim završnim slojem dobija se zidna površina koja odbija svetlost i na taj način obezbeđuje veću količinu svetlosti u prostoriji. Površine ofarbane ovakvom farbom mogu biti plafon, zidovi ili delovi oko prozora ili vrata.

Upotreba tapeta ili murala na jednom zidu takođe može stvoriti fokalnu tačku u prostoru. Odabirom boja koje se slažu sa bojom poda, kao što je na primer kombinacija tonova zelene boje tapete naspram tamno smeđe boje poda, može se stvoriti scena u kojoj boje tapete istovremeno konkurišu i nadopunjuju tamnu boju poda, osvetljavajući i osvežavajući na taj način prostor.

Svetle boje i nijanse takođe se mogu naći i na nameštaju i detaljima u prostoru. Svetle bež i žute nijanse, svi tonovi bele boje kao i nagoveštaj pastelno plave ili sive na nameštaju i detaljima ističu tamnoću poda. Ukoliko su nameštaj i detalji u boji koja kontrastira boji poda, kao što su hladna plava ili zelena u suprotnosti sa toplom smeđom, prostorija će dobiti na dubini. Takođe, ”lakoća” materijala i stila izrade nameštaja i detalja igra važnu ulogu.

Odabirom lakih i prozračnih ramova za nameštaj i vitkih, lakih detalja rezultiraće svojevrsnim kontrastom prema tamnom podu stvarajući utisak otvorenosti i lakoće u prostoriji. Kožni nameštaj takođe može izgledati veoma efektno u prostoriji sa tamnim podom. Bez obzira na boju kožnog nameštaja, ovakav komad u prostoriji će akcentovati atmosferu elegancije i luksuza, kao i boju poda.

Još jedan detalj na koji treba obratiti pažnju je tepih ili prostirka za pod. I ovde postoje zanimljiva rešenja. Odabirom svetlog tepiha koji prati oblike u prostoriji može se stvoriti utisak prostranosti. Ukoliko je tepih boje slične kao pod, utopiće se u svoju pozadinu i postati neprimetan. Međutim, ovo ne mora biti loše rešenje ukoliko je tepih od materijala interesantne teksture jer odabirom ovakvog tepiha i sam prostor dobija teksturu.

Ukoliko je cilj postići dramatičnu atmosferu u prostoriji, izbor boje i dezena mora biti smeo: tepih sa hrabrom, cvetnom ili geometrijskom šarom u bojama koje su u kontrastu sa bojama poda.

Prostor se može umekšati tekstilima. Zavese ili zastori na prozorima u određenim bojama i određenih materijala obezbeđuju da prirodna svetlost podvuče ili umekša efekte koje različite boje i materijali imaju u interakciji sa tamnim podom. I same zavese ili zastori mogu biti efektnih boja ili dezena, stvarajući dramatičan efekat i slažući se sa ostatkom enterijera.

Ni u slučaju zavesa i zastora ne sme se zaboraviti tekstura. Čak i ako su zavese jednobojne i u pastelnim bojama, upotrebom materijala sa različitom strukturom i teksturom može se dobiti veoma upadljiv element u prostoru, pogotovu u kontrastu sa tamnom bojom poda.

Jedan od najvažnijih detalja u slučaju odabira tamne boje poda je osvetljenje. Prostoru sa tamnom podnom površinom treba obezbediti dovoljno prirodne i veštačke svetlosti. Prozračne i svetle zavese i zastori za prozore obezbeđuju dovoljnu količinu prirodne svetlosti, dok veštačka svetlost može da se obezbedi dobro pozicioniranim lusterima i lampama.

Fluorescentno svetlo je u kombinaciji sa tamnim podom često napadno i previše oštro, tako da je često rešenje okrenuti se toplom, žutom svetlu koje omekšava ambijent.

Ugradno podno osvetljenje u slučaju poda tamne boje može biti posebno efektno i davati veoma dramatične i interesantne rezultate u prostoru. Ukoliko je pod sjajan treba ga redovno održavati kako bi zadržao svoj prirodni sjaj. Ovaj sjaj se ponaša kao svojevrsno ogledalo od kojeg se odbija svetlost ali i u kome se ogleda nameštaj i detalji u prostoru. Sjajan pod takođe daje luksuzan utisak i dubinu u prostoriji.

Prostorije sa tamnim podovima mogu delovati klasično ili moderno, ali najčešće odaju utisak prefinjene elegancije. Ovaj utisak može se dopuniti skulpturama ili cvetnim aranžmanima u različitim bojama i nijansama. Dramatičan efekat prostorije se postiže odvažnim korišćenjem i kombinacijom boja, dezena i oblika, bilo da se radi o modernim enterijerima sa odvažnom upotrebom geometrije i boja ili o klasičnijim, eklektičnim enterijerima koji teže da odaju utisak tradicije.

Tamna boja poda može biti veoma inspirativna i može se uz malo truda veoma lepo uklopiti u određeni enterijer i životni stil, bez obzira da li se radi o privatnom ili poslovnom ili javnom prostoru.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.