Lakiranje pločica kao manikir

Imate stare, ružne keramičke pločice kojima biste želeli da unesete novi sjaj? Možete to sami. I materijalno je prihvatljivije, a i manje majstora i radova koji beskrajno dugo traju. Postupaj je sličan manikiru, samo na većoj površini.

Najpre dobro očistite pločicu sredstvom za čišćenje blagim abrazivom. Mi, žene, bismo ovo mogli uporediti sa turpijanjem noktiju pre nanošenja laka.

Slikanje na keramičkim pločicamaKad se uverite da je površina čista, trebate agresivnije prionuti na uklanjanja glatkog sjaja. Najbolji način da to učinite je pomoću ručne kružne brusilice. Koristite brusni papir granulacije 220. Brušenjem ćete ukloniti glatki sloj kao i tragove koji bi se mogli kasnije u toku bojenja pojaviti. Nakon što ste izbrusili sve površine, temeljno očistite svu prašinu koja je preostala od brušenja, kao što operete ruke posle turpijanja noktiju da nema neravnina na pločici nokta.

Slikanje na keramičkim pločicamaSlikanje na keramičkim pločicamaKorišćenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja za boje naprvite podlogu na koju ćete naneti boju. Nanesite temeljnu boju četkom kako bi obradili uglove, a kratkim valjkom nanosite na glatke površine. Ostavite da se temeljna boja osuši, prema uputstvu na kanti, a tada nanesite drugi sloj. Nešto slično kao kada lakirate nokte, pa hoćete da postignete bolju boju istih. Kad se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 i sasvim lagano pređite njime preko površine pločica s temeljenom boju. Ako bismo opet ovo prebacili na situaciju sa noktima, nešto slično kao fina turpija posle lakiranja. Ne treba ukloniti temelj, već samo izravnati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uverite se da je površina savršeno spremna za bojenje.

Na tako pripremljenu podlogu nanesite lateks boju na uljnoj bazi u odabranom tonu i premažite polusjajnim ili sjajnim alkaidnim premazom. Kod noktiju je to fina završnija bezbojnim lakom za nokte. Trebali bi imati razređivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, kao i veću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina. Kao aceton koji na kraju nanosimo na štapić za uši da bismo skinuli onaj višak ili ti zamazani deo. Dakle, ako znate, a svaka žena manje-više zna, postupak lakiranja noktiju, neće vam biti teško ni ovo da zapamtite. Na kraju ne dajte nikome da pipka i da hoda po njima jer se i ova farba, kao i farba na noktima, sporo suši i brzo kvari ceo trud. Srećno farbanje!

Piše: Mirjana Makarin Plavšić