Podovi u poslovnim prostorima – Poliuretanski podovi

U poslovnim prostorima se kao podne obloge koriste prirodni materijali, ali sve češće i oni sintetički, koji svojim karakteristikama ispunjavaju sve potrebne tehničke i estetske parametre.

Manje čvrsti, ali elastičniji i fleksibilniji od epoksidnih podova jesu poliuretanski podovi, koji se sastoje od poliuretana i drugih dodataka, poput smole, cementa i specijalnih filera. Zajedničko sa epoksidnim podovima jeste to što se kao i oni izlivaju na betonsku podlogu, prethodno izravnjanu, ispoliranu i očišćenu.

Karakterišu ih, zapravo, gotovo iste svojstvenosti kao i epoksidne podove, te takođe mogu biti vizuelno veoma atraktivni i moderni, obogaćeni dodatnim česticama, te čak ličiti i na teraco podove, mermer ili granit.

Izbor boja poliuretanskih i epoksidnih podova je neograničen, te se mogu uklopiti u gotovo svaki enterijer, čemu naročito doprinosi njihov dizajn, koji može biti kako vrlo sveden, tako i izuzetno smeo i efektan, matiran ili visokog sjaja.

Otporni su na vlagu i buđ, apsolutno vodootporni, bez vidljivih spojeva i šavova i pristupačne cene. Od epoksidnih podova razlikuju se po tome što su poliuretanski podovi termorezistentniji i hidrotolerantniji, te se, za razliku od epoksida, ne moraju postavljati na savršeno suvu podlogu, a takođe su otporni i na UV zrake, te pri izloženosti sunčevoj svetlosti ne gube boju.

Autor teksta: Sanja Dakić