Podovi koje možete postaviti preko podnog grejanja

Sistemi za podno grejanje nude postepeno, toplotno zagrevanje koje ispunjava relativno energetski efikasnu prostoriju. Pa ipak, zbog količine toplote koju generišu električne žice ovih sistema, iznad njih se ne može instalirati baš svaki pod.

Podno grejanje se može postaviti na iznenađujuće veliki broj podnih obloga. Tvrdo drvo je problematična podna obloga u odnosu na podno grejanje.

Ostale podne obloge

Prirodni kamen ili kamen agregat je najbolji jer zadržava toplotu. Porcelan ili keramičke pločice izrađene od minerala bezbedne su za upotrebu i drže dugo toplotu nakon što se sistem isključi.

Električno podno grejanje je luksuz
Slika 2 – Električno podno grejanje je luksuz

Laminatni podovi omogućavaju prodor i rasipanje toplote. Međutim, moraju se preduzeti određene mere predostrožnosti za zaštitu poda. Najvažnija stvar je da zadržite temperaturu ispod maksimalne tačke koju preporučuje proizvođač laminatnih podnih obloga.

Podno grejanje u Vašem domu
Slika 3 – Podno grejanje u Vašem domu

Zbog izolacionih svojstava tepiha, sistemi podnog grejanja imaju smanjenu efikasnost.
Konstruisani drveni podovi se preporučuju se na mestu čvrstog drvenog poda.

Najgori podovi za podno grejanje

Gumeni podovi ne reaguju dobro na visoku toplotu i mogu izazvati neprijatne mirise. Neposredno ispod podova, radijantno grejanje treba odvojiti od čvrstog tvrdog drveta.

Sistemi za podno grejanje
Slika 4 – Sistemi za podno grejanje

Zagrevanje grejnih ploča mora biti planirano uz pomoć arhitekte i / ili izvođača koji je zadužen za projekat. Najbolje je instalaciju prepustiti profesionalcima.

Električno podno grejanje je više luksuz nego suštinska važnost. Ali, kakav luksuz! Ako ste se ikada plašili kupatila u zimskim danima, onda ste sigurno razmišljali o postavljanju podnog grejanja u Vašoj kući