Podovi inspirisani igrom svetlosti

Jedan dizajn studio iz Kopenhagena je došao na ideju nove verzije svojih fenomenalnih drvenih podova pod imenom „Refrakcija“ (ili prelamanje). Šare na podu su inspirisane prelamanjem svetlosti kroz prizmu koja hipnotiše. Teško im je odoleti, a kad se gledaju, kao da vibriraju na podu, odnosno, plešu.

Boja se ispušta na vodenu površinu koja predstavlja prirodnu prizmu, a potom se premešta na drvo potapanjem borove daske u vodu. Daske se nakon potapanja premazuju UV premazom.

Daske ili ploče se oslikavaju pojedinačno, jedna po jedna i ne postoje dva ista komada. Ova tehnika oslikavanja se zove „suminagashi“, i stara je japanska metoda.

Svaka daska je unikatna a zajedno čine jedinstven pod
Slika 2 – Svaka daska je unikatna a zajedno čine jedinstven pod

Takođe, ove čudesne podne ploče se mogu koristiti i na zidovima. Ali gde god da ih upotrebljavate, budite spremni na to da će ljudi bukvalno zuriti jer će biti vizuelno uvučeni u sam dizajn!

Tehnika Suminagashi

Suminagashi ili “plutajuće mastilo“ proces je tokom kog se običan papir sa vodom i mastilom pretvara u nešto živo i raznobojno.

Suminagashi tehnika
Slika 3 – Suminagashi tehnika

Ova tehnika je nastala u Japanu još u 12. veku i predstavlja dekoraciju papira. Veruje se da je ova tehnika zapravo potekla od Kineza pre više od 2000 godina, a da su je upotrebljavali Šintu sveštenici u Japanu. Tehnika se nije puno promenila od tada.

Koriste se akrilne boje koje se prosipaju na vodenu površinu. Kombinujući mehaniku fluida sa umetnošću, umetnik kontroliše plutajuće pigmente putem viskoznosti i površinskog napona vode, stvarajući slike koje se štampaju na papiru.

Tehnika oslikavanja poda -Suminagashi
Slika 4 – Tehnika oslikavanja poda -Suminagashi

Svaka daska je unikatna, budući da se pojedinačno “štampa”, i ima svoju jedinstvenu šaru. Kada se daske osuše, međusobno se spajaju u celinu – pod koji oduzima dah!

Fotografije u tekstu su definitivno pravi dokaz da slika govori više od reči! Ovaj podni dizajn je vrlo lep spoj inovacija i umetničke virtuoznosti.