Beleške o dizajnu

Dizajn nije umetnost ili nauka, društveno-kulturni fenomen ili poslovni alat. To je inovativan proces koji koristi informacije i znanje iz svih ovih sektora. Koristi kreativnost prvo da analizira i sintetizuje interakcije između njih i, drugo, da ponudi odgovarajuće i inovativne odgovore koji, u primeni, treba da prevazilaze sumu vizije i kapaciteta svakog pojedinačnog sektora, a ipak ostanu prepoznatljivi i od značaja za sve njih.”

Mladi tim stručnjaka arhitektonskog studija Synthesis Quatro, školovanih na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu – Smer Arhitektura i Evropskom institutu za dizajn u Barseloni, odlučan da dostignuti kvalitet dodatno usavršava i unapređuje u svom budućem radu, posebnu pažnju poklanja dizajnu komadnog nameštaja. SQ dizajnerski tim svakim svojim projektom teži da ispriča po jednu novu priču, vodeći se idejom da je dizajn proces ljudskog stvaranja nove realnosti, transformacija nevidljivog u vidljivo, ideje u formu, pretvaranje mentalnih, socijalnih i duhovnih entiteta u fizičke promene.

Zahvaljujuću otvorenim i kolaborativnim odnosima koje gradi, kako sa svojim klijentima, tako i sa spoljnim saradnicima, SQ je postavio sebi cilj da kontinuirano prevazilazi konvencionalne metode rešavanja problema i daje dizajnerska rešenja koja su pre svega funkcionalna i praktična, ali koja, bez izuzetka, sadrže i onu misterioznu komponentu koja bi se mogla čak nazvati i umetnost ili uzbudljiva estetika. Posao dizajnera nije da ponovi istoriju, već da je stvara i stoga mora dobro da istraži svoju temu pre nego što stavi olovku na papir, a neophodno je da ima jasnu predstavu o tome zašto i kako ono što se projektuje može da poboljša život klijenta. Proces dizajniranja mora da bude isto toliko uzbudljiv koliko i dostizanje krajnjeg rešenja.

Za članove SQ tima izuzetno važna faza u procesu stvarnja i pretvaranja koncepta u finalni proizvod jeste izbor materijala i postupak proizvodnje. Od osnivanja studija do danas ostvarena je čvrsta saradnja sa istaknutim evropskim proizvođačima nameštaja i materijala i pažljivo izabranim stolarskim radionicama. Jedan od mnogih pouzdanih partnera jeste kompanija Tabu, svetski lider u boljenju drveta, koji je zahvaljujući svom iskustvu, stečenom kroz tri generacije, uveo tokom godina sofisticirane i napredne tehnologije sa ciljem da najbolje odgovori na potrebe tržišta. U svojoj dugoj istoriji Tabu upotpunjuje svoje duboko poznavanje drveta sa naučnim saznanjima da bi razvio novije načine obrade, uvek napredne i prilagodljive za svaku vrstu drveta. Kompanija je fokusirana da drži poziciju lidera na međunarodnom tržištu i trudi se da kontinuirano poboljšava svoje linije proizvoda.

Najveća vrednost bojenja drveta leži u velikom potencijalu kombinovanja boja, tonova, šara i tekstura, koja dizajnerima omogućava bezgraničnu i veoma inspirativnu kreativnu igru koja je jasno uočljiva u nizu SQ proizvoda.

Jedan od najboljih primera jeste predstavljena komoda koja se sastoji od dva elementa: rama i četvoro vrata. Prilikom dizajniranja arhitekta se poigravao se slojevima i geometrijom, inspirisan izabranim furnirom. Četvoro vrata, od furniranog medijapana, nalaze se pod uglom od 30 stepeni u odnosu na horizontalne linije okvira. Svaka vrata se otvaraju po sistemu „push“ i rotiraju se za 90 stepeni oko svoje ose potpuno nezavisno od drugih. Koncept komode kao četiri kvadratna prostora u kojima su smeštene dragocenosti oslanja se na motiv vojvođanskih ravnica, prostranih i mirnih, a ipak zatalasanih oranicama. Bogati bež, sivi i cimet talasi su uokvireni oštrim sivim linijama. Kolorit i tekstura na prednjim stranicama komode dodatno naglašavaju osnovni motiv i ujedno pokazuju svu lepotu drvenih furnira.

Dobar dizajn mora potrošaču dati i praktični i estetski užitak, mora da ima kvalitet koji opravdava plaćenu cenu, a ukoliko ima i neke inovativne kvalitete postaje još bolji. Dizajner mora da ima sposobnost da vidi novo rešenje za postojeći problem, ali dobar dizajn ne podrazumeva nužno nemirna traganja za novim. Dobar dizajn ima tendenciju da bude trajan. Upravo ta tenzija između pronalaženja efikasne inovacije i postizanja trajne vrednosti je ono što projektantu daje stvaralačku energiju. Među mnogobrojnim proizvodima sa potpisom SQ tima, koji sadrže navedene kvalitete, izdvaja se biblioteka nazvana Tetriminos.

Biblioteka Tetriminos je modularna mreža polica koja gradi teren za ubacivanje kvadarskih elemenata, različitih dimenzija, nalik na igru Tetris. Kvadarske elemente možemo definisati i kao police u polici, jer se korisnik igra stalnim pregrupisavanjem, smeštajući ih, u zavisnosti od njihove veličine, u različite modularne otvore. Multifunkcionalnost ogleda se i u tome što svaki kvadarski element može biti korišćen i nezavisno, kao poseban komad nameštaja. Igrom rastera, boja, formi, zatim mogućnošću različitih kombinacija organizacije, kao i mogućnošću samostalne upotrebe elemenata, kompozicija oslikava dinamiku savremenog čoveka.

SQ dizajnerski tim svakim svojim projektom teži da ispriča po jednu novu priču
SQ dizajnerski tim svakim svojim projektom teži da ispriča po jednu novu priču / foto: SQ

Organizacija, a samim tim i izgled police, može se menjati u zavisnosti od životnog prostora klijenta i lako se integriše u veliki dijapazon modernih enterijera. Prema Bakminster Fuleru, dizajner predstavlja sintezu umetnika, pronalazača, ekonomiste i evolucionog stratega.

Viktor Papanek je dizajnera definisao – u najširem smislu – kao ljudsko biće koje uspešno hoda po tankom most između zadužbine prošlosti i mogućnosti koje nam donosi budućnost. Ono što je sigurno jeste da dizajn zahteva stalnu adaptaciju ideja i prilagođavanje novim tehnologijama, ali i nezaobilazno oslanjanje na kulturu i tradiciju. Dizajneri studija Synthesis Quatro se trude da uspešno održavaju ravnotežu na tom tankom mostu i svoju inspiraciju pronalaze na najrazličitijim mestima, vrlo često i u samim klijentima. Komade nameštaja dizajniraju pažljivo, sa namerom da klijentima otkriju nove teritorije, ali uvek sa velikim poštovanjem prema njihovim željama, navikam, potrebama i afinitetima.

SQ daje dizajnerska rešenja koja su funkcionalna i praktična
SQ daje dizajnerska rešenja koja su funkcionalna i praktična / foto: SQ

Dobar primer jedne takve inspirativne saradnje klijenta i projektanta jeste nedavno dizajniran paravan. U spavaćoj sobi klijenta ukrajinskog porekla nalazi se paravan sa paternom pozajmljenim sa tradicionalnog ukrajinskog etno motiva, zatim umnoženim i stilizovanim. Romantični element koji jeste uzglavlje kreveta ujedno je i pregrada između spavaćeg dela i garderobe. Kako je paravan transparentan i kako je frontalni deo garderobera prekriven ogledalima, patern se ogleda i dojmi kao iluzija. Posebno je mistifikovan ljubičastom bojom zida sa suprotne strane sobe. U ogledalu oni postaju jedna slika. Paravan je napravljen od medijapana, delom furniranog, a delom farbanog u belo, dok potkonstrukciju čine čelik i čamovina.

Motiv olistale grane, nežne boje proleća, refleksije i siluete provlače se kroz kompletan projekat stvarajući stilski koherentan enterijer. Detalji nisu samo detalji. Oni zapravo čine dizajn. Mogu se posmatrati i analizirati pojedinačno, jer su oblikovani, svaki za sebe, sa težnjom da se dostigne funkcionalna i estetska perfekcija, ali zajedno čine jednu priču. U enterijeru se izdvajaju klizni paneli kao i Silueta lampa.

Klizni paneli sa karakterističnom kombinacijom odvojenih slika grane i cvetova, koje se pomeranjem panela mogu stopiti u jedinstvenu sliku, dizajnirani su kroz razmišljanje o procesu nastajanja goblena. Inspiracija je pronađena u postupku u kom vezeno stablo jedne teksture i boje daje jednu sliku, preko koje vezilja potom nanosi cvetove druge teksture i boje.

Stakleni paneli sa cvećem jesu ručni rad firme Vitraž po nacrtu SQ-a, gde je po extra clear, kaljenom staklu slikano bojom za oslikavanje keramike, dok je grana sastavljena od dva sloja MDF-a, između kojih se nalazi fiksirano kaljeno staklo. Klizni mehanizam omogućava da se stakleni klizni paneli spoje sa panelom od medijapana, čime nežna stabljika biva okićena svojim raskošnim cvetovima sa obe strane.

Komad Silueta lampa predstavlja multifunkcionalnu kompoziciju delova nameštaja koji ukonponovani proučavaju odnose i siluete jedni drugih: komoda, ogledalo, prostor za odlaganje ključeva i lampa. U ovoj postavci lampa nije predmet, već apstraktni element koji svojim oblikom komunicira sa zidnom lampom smeštenom u neposrednoj blizini, sastavljenom od pet identičnih abažura. Lampa silueta je zapravo svetlo koje isijava po liniji koja definiše primarni oblik klasične lampe. Kada se otvore vrata ove specifične kompozicije svetlosni zraci više nisu definisani prostorom, te lampa postaje materijalizovani objekat, pomalo duhovit jer je uprošćen na dvodimenzionalnu ploču.

Jedan od najprepoznatljivijih SQ proizvoda koji takođe svedoči o konstantnoj posvećenosti tima da u svojim projektima ispituje odnose enterijer – eksterijer, enterijer – komadni nameštaj, ali čak i odnos između eksterijera i pojedinačnih komada, jesu, sad već čuvene, grane. Grane su element dizajniran za privatni stan. Nastale su sečenjem MDF panela na CNC mašini, pri čemu se jedna grana sastoji od tri MDF sloja. Kompozicija stoji vertikalno zahvaljujući čeličnim U-profilima koji su fiksirani u podu i gipsanom plafonu. Koncept je pronađen u kontekstu lokacije stana i socijalnog okruženja u kojem je smešten. Stan se nalazi u kompleksu Park City koji obuhvata četiri bloka zgrada i predstavlja novu životnu i poslovnu zonu u gradu.

Park City se nalazi u neposrednoj blizini velikog Limanskg parka, koji je i najuočljivija karakteristika ovog stambeno-poslovnog kompleksa. Grane su postavljene u centar prostora u kojem se odvijaju zajedničke porodične aktivnosti, a odvajaju dnevnu sobu od trpezarije. Lep pejzaž parka koji se vidi sa balkona i kroz velike prozore iz sedećeg položaja sa sofe, preslikan je u enterijer. Očuvan je klasičan oblik grana koje oživljavaju prostorije igrom svetlosti i senki. Pojedinačno su organizovane tako da deluje kao da se neprestano njišu u statičkoj kompoziciji nameštaja. Kanali na plafonu, duboki 10 cm, simbolizuju putanje kojima su se grane kretale, možda baš iz eksterijera u enterijer, tržeći idealno mesto u prostoru, i ostavljajući trag za sobom.

Slične primere možemo pronaći u mnogobrojnim projektima ovog tima koji se posebno ponosi ostvarenom dugogodišnjom saradnjom sa Galerijom Matice srpske za koju je dizajniran niz komada nameštaja: od pulta u ulaznom holu, koji se zbog svoje materijalizacije moze smatrati i delom objekta odnosno poda, preko komadnog nameštaja, zatim furnirane obloge, takođe u ulaznom holu, inspirisane saćem, do lustera, izložbenih vitrina, postamenata i najnovijeg impozantnog stalka za izlaganje.

Izložbeni stalak dizajniran je za potrebe Galerije Matice srpske za izlaganje eksponata u okviru izložbe „Humanizam i renesansa u centralnim Apeninima. Paralele“. Minimalistički dizajn stalka i suptilna materijalizacija odgovaraju različitim potrebama galerije tj. svim tipovima izlaganja. S jedne strane, sasvim je uklopljen u enterijer galerije, dok se, s druge strane, ističe svojom veličinom zbog čega umetnička dela izložena u njemu dobijaju veći značaj. Pored svojih pozamašnih, hipertrofiranih dimenzija (292 x 210 cm), izložbeni stalak je jedinstven i po tome što pruža mogućnost obostranog sagledavanja eksponata. Sigurnosno staklo je sa obe strane fiksirano za furnirani ram, koji stoji na postamentu od furnirane zarubljene prizme.

Synthesis Quatro oseća odgovornost da svojim proizvodima koji su funkcionalni, pristupačni i emotivno ili društveno značajni, poboljšava kvalitet života ljudi jer za meru kvaliteta dizajna uvek smatra zadovoljstvo klijenata.

Autor teksta: Andrea Soleša, dizajner enterijera, Synthesis Quatro d.o.o.

Prethodni tekstKako odabrati odgovarajuću boju granita za Vaš pod?
Sledeći tekstSusret jarkih boja i smelih geometrijskih oblika na ćilimu