Kako uklopiti podove od tamnog drveta u enterijer?

Podovi od tamnog drveta mogu biti neverovatno šik i sofisticirani, ozbiljni, glamurozni i luksuzni. Često je i sam materijal kod tamnog poda veoma efektan tako da privlači pažnju i predstavlja interesantan element u prostoru. Ipak, urediti enterijere sa tamnom podnom oblogom je pravi izazov. Podovi od tamnog drveta upareni sa pogrešnim nameštajem i bojama, rizikuju da prostoriju učine manjom i tamnijom.

Ako ste se pitali šta da stavite sa svojim tamnim podovima kako biste otkrili njihove najbolje karakteristike, isprobajte ove ideje.

1. Beli zidovi i tamni podovi

Taman pod
Svetliji nameštaj i beli zidovi idealan su kontrast sa tamnim podovima

Za što skladniji izgled odaberite nameštaj od drveta koji odgovara toplini vaših podova, ali je za nekoliko nijansi svetliji. Na primer, uparite taman drveni pod sa nameštajem svetlijeg tona poput trešnje ili javora. Svetliji nameštaj od drveta, lepršave bele prostirke i beli zidovi pružaju kontrast tamnim drvenim podovima.

2. Nameštaj u nijansi poda

taman pod
Uparite sivkasto-crne drvene podove sa svetlijim toplim šumama srednjeg do svetlog tona

Kod tamnih podova nije kontrast uvek u prvom planu. Prostorije sa tamnim podom mogu delovati moderno i ako je nameštaj što približnijih nijansi kao pod. U slučaju da nameštaj uskladite sa podovima, izaberite svetliju boju na zidovima. Ne mora biti bela, ali boja zida treba da bude znatno svetlija od poda i nameštaja da se prostor ne oseća teškim.

3. Različite nijanse drveta

Taman drveni pod
Boja zida treba da bude znatno svetlija od poda i nameštaja da se prostor ne oseća teškim

Neka se u vašem enterijeru istakne raznolikost drveta. Sto može biti od tamnog drveta koji će se gotovo „stopiti“ na tamnim podovima, a stolice i detalje možete istaknuti odabirom svetlijih tonova. Prostoriju možete još oplemeniti belim zidovima i obiljem zelenila.

4. Taman tepih, svetli zidovi

tepih
Nećete pogrešiti ako se odlučite za tamnije boje tepiha

Taman tepih učiniće da vaša soba izgleda bogatije i zanimljivije, a da ne privuče previše pažnje na sebe. Tamne nijanse poda i tepiha učinite još moćnijih tako što ćete zidove i plafone ofarbati u čisto belu boju. 

5. Mermer, bela, bronza i drvo

kuhinja
Taman drveni pod u kuhinji

Tamni drveni podovi u kuhinji mogu biti vrlo šik. Neka konačni efekat bude elegantan i lagan, uravnotežujući tamne podove sa belim ormarima i zidovima, toplim bronzanim detaljima i drvenim akcentima samo nekoliko nijansi svetlijih od poda.

6. Nijanse i slojevite teksture

Taman pod
Poigrajte se sa detaljima

Za sofisticirani urbani izgled, pokušajte da u prostor unesete nekoliko različitih tekstura poput kože, platna, različitih materijala u tamnijim nijansama. Za nameštaj odaberite tamnije drvo, čelik i staklo.