Podno grejanje – zdravo grejanje

Podno grejanje je najugodniji sistem grejanje za čoveka. Pokazala su naučna istraživanja kad se uzima u obzir fiziološko kretanje temperature ljudskog tela. U prostoriji koju zagrevamo uvek bi trebalo da vladaju uslovi poput onih kad istu ne zagrevamo, odnosno u idealnim prirodnim okolnostima, u proleće ili leto. Temperatura površine koju zagrevamo ne bi trebalo da bude veća od temperature površine ljudskog tela. Do pomenutih uslova može dovesti jedino niskotemperaturno površinsko zagrevanje u koje spada i podno grejanje. Sistem podnog grejanja se posebno preporučuje onima koji pate od alergija, jer niskotemperaturno grejanje ne uzrokuje: sagorevanje i podizanje prašine koja izaziva alergije, promaju, veće tamperaturne razlike u prostoriji i sušenje vazduha.

Zdravstveni i higijenski uslovi

Pri podnom grejanju najveći deo toplote se prenosi putem toplotnog zračenja. S obzirom na povišenu temperaturu površine u prostoriji (temperaturu vazduha), temperatura vazduha može biti smanjena, a da pri tom grejni uslovi zadržavaju optimalne vrednosti. Temperaturu možemo proizvoljno smanjiti za 1-2°C. Smanjenje temperature u prostoriji poželjno je ne samo iz ekonomskih razloga već i zbog dobrog osećaja i zdravlja. Ne zaboravimo da pri temperaturi vazduha većoj od 22-24°C raste i rizik od nadraživanja sluznice. Rast temperature vazduha u prostoriji je direktno i proporcionalno povezan sa pojavom sindroma bolesne zgrade. Proces tzv. suve destilacije prašine događa se pri temperaturi većoj od 55°C, upravo tu temperaturu dostižu zidni radijatori. Kao rezultat dodira vazduha i metalne površine niskotemperaturnih radijatora dolazi do preovladavanja broja pozitivnih jona nad negativnim što utiče na osećaj zagušljivosti i suvosti disajnih puteva. U slučaju podnog grejanja, izostaje pojava suve destilacije prašine, a samim tim i problemi u vezi sa njom.

KOMFOR KOJI PRUŽA PODNO GREJANJE

Vertikalni raspored temperature u prostoriji za različite tipove grejanja
Vertikalni raspored temperature u prostoriji za različite tipove grejanja / foto: Rovex inženjering d.o.o.

Podno grejanje pruža maksimalan komfor. Ni za jedno grejanje ne možemo reći da zadovoljava sve zahteve. Međutim, podno grejanje ispunjava najveći broj naših zahteva: udobnost, dizajn, sigurnost, pouzdanost, efikasnost i jednostavno rukovanje.

Udobnost

Pustite da Vaše bose noge upijaju blagu toplotu bez prašine i buke koju proizvode drugi sistemi grejanja. Uživajte u ravnomerno raspoređenoj toploti u Vašem domu, kuhinji, kupatilu, spavaćoj sobi i hodniku. Materijali primaju toplotu od izvora toplote sve dok se njihova temperatura ne izjednači sa temperaturom izvora. Nakon toga dolazi do oslobađanja toplote i do njihovog hlađenja. Kod električnog podnog grejanja električna energija prolazi kroz provodni materijal koji se zagreva i predaje toplotu podu. Pod se greje do temperature podešene na termostatu i predaje toplotu ravnomerno vazduhu, koji se nalazi u Vašem prostoru.

Dizajn po želji korisnika

Bez obzira da li se radi o dodatnom grejanju ili osnovnom sistemu grejanja , svaki sistem se projektuje u skladu sa izgledom i namenom prostora. Sistemi podnog grejanja mogu da greju sve vrste podova koji planirate da postavite:  mermer, granit, topli pod ili keramičke pločice. Termostat se nalazi na zidu Vaše prostorije, recimo pored prekidača za svetlo. Grejanje se ne vidi, ne zauzima prostor, a cevovodi, ložita i bojleri nisu potrebni.

Sigurnost

Savim siguran, bez ikakve opasnosti za korisnika. Električni provodnici su zaštićeni omotačem (plaštom) koji je uzemljen i bilo kakvo oštećenje prouzrokuje iskakanje zaštitnog elementa i prekid napajanja. Elektromagnetna zračenja su svedena na minimum i gotovo da ih nema.

Pouzdanost

Sistem podnog grejanja je napravljen od najkvalitetnijih materijala, koji imaju životni vek duži od 30 godina. Bez pokretnih delova koji se mogu habati i uz pomoć tehnologije kvalitetnih elektronskih termostata, sistem ne zahteva nikavo održavanje tokom eksploatacije. Garancija proizvođača za ove sisteme je 10 godina.

Efikasnost

Podno grejanje je najefikasniji sistem grejanja trenutno raspoloživ na tržištu. Znatno smanjenje temperature grejanja i vreme rada u odnosu na klasične sisteme omogućava da se cena koštanja ovog sistema u eksploataciji svede na minimum. Efikasnost niskotemperaturnog grejanja je od 98 do 100% na čitavoj jednakomerno zagrejanoj površini Vaše cele sobe.

Jednostavno rukovanje

Pouzdani elektronski termostat omogućuje  Vam jednostavno podešavanje temperature poda odnosno prostora. Postoji mogućnost i programiranja grejanja u skladu sa ritmom Vašeg života i navika.

Rovex logo

ROVEX INŽENŽENJERING d.o.o.
A: Bulevar Crvene Armije 11b lokal 7,  Novi Beograd, Bellville
T: +381 11 785 68 33 • +381 11 311 52 08
W: www.rovex.rs • E: prodaja@rovex.co.rs

Prethodni tekstOduvek i zauvek GRAD(I)TI
Sledeći tekstUlepšajte izgled vaše sobe sa tepihom