Podne obloge za igraonice

Ono što su tokom proleća, leta i rane jeseni igrališta, u zimskom periodu postaju igraonice, koje su se zaista pokazale kao dobro rešenje – mesta na kojima deca mogu na pravi način, uz fizičku aktivnost, da provedu vreme sa vršnjacima, a roditelji malo da predahnu od svakodnevnih obaveza.

Iako imaju istu namenu, pod u igraonici i podloga na igralištu ipak se unekoliko razlikuju, najpre po uslovima u kojima se koriste, a zatim i po vrstama materijala od kojih se prave.

Igraonica je imitacija igrališta adaptirana za zatvoren prostor, i kao takva ima neka ograničenja, ali i prednosti. Osnova poda je neka klasična obloga (keramika, laminat ili pak vinil), preko koje se postavlja površina za igranje. Vrlo čest i, pokazalo se, dobar izbor, jeste penasta slagalica – podloga.

Soft tile puzzle

Ovaj proizvod u originalu se zove Soft tile puzzle, i predstavlja upravo ono što naziv kaže – podlogu sastavljenu od raznobojnih ploča u obliku delova slagalice, od EVA pene. Standardne dimenzije ploča su 30 x 30 cm, a debljina varira od 3 do 12 mm. Soft tile je kompaktna antibakterijska podloga čiji je glavni adut prenosivost, budući da se očas posla može rastaviti, preneti na drugo mesto i ponovo sastaviti, dok istovremeno dobro prijanja na pod i neće se pomeriti niti razdvojiti ni nakon nekoliko sati igre i trčanja.

EVA pena, poznata i kao materijal od kojeg se prave i privesci za ključeve, za ove svrhe je veoma zgodna jer je mekana i odgovara anatomiji dečijih stopala, i što je najvažnije – nije klizava. Zahvaljujući neporoznoj strukturi ne propušta vodu, sok, niti bilo koju drugu tečnost, već je zadržava po površini i to dosta olakšava čišćenje, jer se sve što se prospe jednostavno može upiti papirnim ubrusom ili krpom.

Puzzle podloga postoji i u drugoj varijanti, sličnoj gimnastičkim strunjačama. Jedina razlika u odnosu na strunjače jeste što ovde delove čini osnova od pločastih materijala (opcije su lesonit, medijapan i sirova iverica), preko koje ide sunđerasta obloga debljine 3 ili 5 cm, i presvlaka od ceradnog platna.

Prednost igraonice je u preglednosti i ograničenosti prostora, što radnicima i roditeljima omogućava bolju kontrolu dece, i boljim higijenskim uslovima nego na igralištu koje se ne održava i ne čisti nikakvim sredstvima. S druge strane, u pitanju je zatvoren prostor i u njemu uprkos usisavanju i redovnom održavanju higijene uvek cirkuliše prašina, dok na igralištu koje je na otvorenom, ništa ne može da zameni igranje na čistom vazduhu i na suncu.

Podne obloge za dečije igralište - EVA pena
Podne obloge za dečije igralište – EVA pena

Srećna okolnost kod najmlađih je da su njihove kosti još uvek dosta elastične, tako da prilikom padova ne dolazi lako do preloma, a i ako baš dođe, brzo zarastaju. Sunđeraste i penaste podloge kao odlični apsorberi udaraca dokazano su dobri saveznici za bezbrižnu igru, a da bi učinak bio optimalan preporučljivo je postavljanje onih najdebljih.

Međutim, neškodljivost pojedinih pala je pod sumnju zbog sastava boje za farbanje ceradnog platna ili pene, koja je u velikom broju slučajeva sadržala olovo, ali i druge teške metale, a sam materijal toksične ugljovodonike poput formaldehida, ftalata, i alergena lateksa. Iako to ne znači da su sve podloge štetne, bez detaljnih laboratorijskih analiza na oko se ne može proceniti koja je otrovna, a koja ne. Jedina smernica za laike može biti vrlo specifičan, jak miris sporne boje, naročito izražen kad je podloga nova, pa bi takve igraonice ipak valjalo zaobići.

Sport play – reciklirana guma za dečiju igraonicu

Rešenje pomoću kog se može izbeći ovaj problem, a primenjivo je i u unutrašnjim i u spoljašnjim uslovima, jeste Sport play gumena podloga. Ova druga opcija je nešto praktičnija jer je takođe prenosiva, a kako se proizvodi u bojama (sivoj, plavoj, crnoj, zelenoj, terakota crvenoj…), lako se da uklopiti u ambijent igraonice ili sa ostalim inventarom na igralištu. Sport play je reljefaste teksture zahvaljujući čemu se ne kliza, kompaktnog sastava i ivica otpornih na deformacije.

Sama pomisao da vaše dete udiše otrove ili vremenom oboli kao posledica boravka na igralištu ježi kožu i duboko uznemirava, ali s druge strane ne možete ga ni držati u karantinu, jer su kretanje, igra i boravak napolju od ključne važnosti za pravilan rast i razvoj. Sa izuzetkom dvorišta vrtića u kojima još uvek postoje bazeni sa peskom, u našoj zemlji većina igrališta je obložena gumenim granulatom i to ne možete izbeći.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstBeli podovi u enterijeru – Tako jednostavni, a tako moćni (FOTO)
Sledeći tekstReč urednice: Nova stranica – novi početak