Podne obloge oko bazena

Koliko se pažnje posvećuje uređenju enterijera, kombinovanju nijansi, boja, dezena, te najpogodnijih materijala za zidove, podove i nameštaj, toliko je treba usmeriti i ka uređenju spoljašnjeg prostora, najpre bašti i dvorišta. Prirodno okruženje pozitivno deluje na raspoloženje, u njemu lakše odmaramo telo i um, prepušteni razmišljanjima i sanjarenjima.

Osim različitih terasa, garnitura za sedenje i roštilja, dvorišta mogu upotpunjavati i bazeni. Iako su oni skuplja i luksuznija pojava, opet su isplativa investicija jer omogućuju neodoljivo uživanje, naročito u vrelim letnjim danima: kupanje, sunčanje i nezaboravna druženja. Međutim, kada smo odredili veličinu i oblik bazena, sredili instalacije, valjalo bi urediti i njegovo neposredno okruženje.

Keramičke pločice

Tradicionalno se kao prostor oko bazena u zatvorenom i za njihovo unutrašnje oblaganje koristi keramika. Ovaj prirodni materijal, u formi pločica različitog formata, zgodan je i za prostor oko bazena koji se nalazi na otvorenom prostoru. Međutim, kada je spoljašnja upotreba keramike posredi, važno je da pločice budu odlikovane protivkliznošću i otpornošću na mraz, odnosno da odolevaju temperaturnim promenama. Pri njenoj postavci važno je da podloga bude idealno ravna, a ona precizno postavljena kako ne bi došlo do pucanja i stvaranja naprslina. Bitno je da bude hrapave teksture, dok je izbor modela, od veličina pločica, do dezena, nijansi, motiva, boja, zaista nepresušan, a održavanje krajnje jednostavno.

Staklene pločice

Kako bi prostor oko bazena bio zaista neobičan i jedinstven, izbor mogu biti i mozaik staklene pločice, sačinjene od spoja mermera, plemenitih metala i stakla. Osim što svojim svojstvima mogu odgovoriti spoljašnjoj upotrebi, one unose dinamičnost, te predstavljaju pravu igru svetlosti, nijansi i dezena, naročito jer se mogu naći u različitim formama.

Podovi od gume

Podovi od gume sve su zastupljeniji, posebno za oblaganje podova prostorija u kojima borave mališani. Njihovoj rasprostranjenosti pogoduje činjenica da su na prirodnoj bazi, izrazito meki, prilagodljivi, da omogućuju bezbedno kretanje, ali istovremeno vrlo izdržljivi i trajni. Lako se postavljaju i mogu biti u najrazličitijem dizajnu. Zbog amortizacije pokreta podovi od gume se naročito često nalaze na igralištima i teretanama, a svakako i kretanje oko bazena čine bezbednim.

Trava

Ukoliko želimo da prostor oko bazena bude udoban, a usklađen sa prirodom, možemo se opredeliti za travu, prirodnu ili veštačku, pri čemu je druga opcija donekle praktičnija. Naime, prirodna trava ima velike zahteve pri održavanju, dok veštačka trava iziskuje niže troškove i dugo se može koristiti. Tamnozelena, mekoće i strukture nalik prirodnoj, predstavlja pre svega kvalitetnu podnu oblogu.

Časopis PODOVI - hidroizolacija i termoizolacija broj 44, avgust 2019
Časopis PODOVI broj 44, avgust 2019

Cigla

U red jeftinijih podnih obloga za spoljašnju upotrebu spadala bi cigla. Uobičajeno narandžasto-crvenkaste boje pruža snažan vizuelni efekat, u kontrastu sa prirodnim, posebno zelenim nijansama i najčešće neutralnim bojama fasada. Predstavlja neklizajući, trajan materijal, izuzetno otporan i lake održivosti.

Usled povoljne cene pogodni su i podovi od polipropilena, koji su specifični jer se odlikuju šupljikavom strukturom. Ovaj pod sačinjen je od delova koji se međusobno sklapaju, bilo oko celog bazena, bilo na samo jednom željenom delu. Zahvaljujući velikoj mogućnosti dizajniranja, kao i time što zbog rupičaste teksture ne zadržava vodu i ne kliže se, te sačinjen od izdržljivog materijala koji je antibakterijskog svojstva, ovaj pod izuzetno je popularan.

Autor: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstProdaja parketa ne jenjava, naprotiv!
Sledeći tekstTražite najbolji i ekonomičan sistem grejanja? Odaberite podno grejanje