Tražite najbolji i ekonomičan sistem grejanja? Odaberite podno grejanje

Danas svi tražimo najbolje načine za ekonomičan sistem grejanja i odlučujemo – drva, ugalj, pelet, gas, struja…ali niko ne razmišlja o mreži za zagrevanje prostora i koliko su klasični radijatori efikasni u ekonomičnom načinu grejanja prostora.

Uvek je lošije grejanje iz samo jedne tačke pa su klasične šporete na drva menjali radijatori u svakoj prostoriji, a njih je zamenio bolji način grejanja, u svetu priznat – podno grejanje.

Šta je podno grejanje?

Podno grejanje menja mrežu radijatora jer se cevi za grejanje stavljaju ispod habajućeg sloja i onda se na takav način emituje toplota. Ovo je skuplji način za instalaciju mreže, ali kasnije donosi velike uštede u potrošnji energije za zagrevanje iste prostorije.

Cena je skuplja zato što se mreža razvodi na specifičan način, ispod poda pa je najbolje kada se prilikom gradnje planira ovakav sistem grejanja jer se tada bira i odgovarajući pod i sistem postavljanja.

Naime, podno grejanje ima mnogo veću efikasnost ako se postavi ispod toplotno propusnih podova pa je moguće staviti odgovarajuće pločice, mermer, kamen, i mnoge druge materijale i podove, ali je važan sistem postavljanja koji se postavlja ispod.

Zašto je podno grejanje najbolji sistem grejanja?

Ono zbog čega je podno grejanje toliko savršeno jeste što se zagreva na maksimalnih 45 stepeni što traži mnogo manju potrošnju nego kada je potrebno da se greju radijatori. Ceo sistem se postavlja ispod celokupnog poda pa nema jedne tačke grejanja, a distribucija toplote je mnogo bolja kada se svugde ravnomerno greje.

Ovo grejanje može da postigne maksimalnu temperaturu od 28 stepeni, ali nema ni potrebe prostorije grejati jače, naročito kada se svaki kutak greje jednako i nema hladnih mesta koji se događaju ako je grejanje iz jednog centra.

Dakle, sa manjom potrošnjom se ravnomernije greje ceo prostor i to na maksimalnih 28 stepeni što je više nego dovoljno za ekonomično grejanje i boravak u toplom.

Ostale prednosti podnog grejanja

Osim uštede u potrošnji i boljeg sistema grejanja celog prostora, podno grejanje ima i druge prednosti koje vlasnici možda i ne očekuju u prvom trenutku.

Prva velika prednost jeste da je prostor čistiji kada se greje sa podnim sistemom grejanja. Iz doma se komotno izbacuju tepisi, prostirke i staze pa ne postoji mesto u kom se razmnožavaju grinje, prljavština, bakterije i virusi.

Upravo zbog toga se ceo dom mnogo lakše čisti i održava. Podno grejanje je nešto što treba da imaju svi domovi, a naročito prostori gde borave osobe koje imaju alergijske reakcije ili mala deca.

Podno grejanje svakom korisniku donosi velike prednosti, a u svetu odavno menja radijatore i zidni sistem grejanja.

Pošto se razvodi ispod poda, mora biti odrađeno kvalitetno, a to znači da je važno da to radi firma koja ima iskustva i sistem rada koji je dokazano dobar. Kada se jednom postavi, podno grejanje će svaki dan donositi uštede i brzi sistem grejanja prostora.

Nema hladnih mesta, nema hladnog poda, nema komplikovanog i dugog zagrevanja prostorija. Sa podnim grejanjem se brzo i lako postiže temperatura i uz mnogo manju potrošnju.