Koju prostoriju u šta obući?

Podne obloge su jedna od važnih stavki prilikom uređenja enterijera iz razloga što se moraju zadovoljiti kriterijumi funkcionalnosti i estetike. Podovi ostavljaju vizuelni dojam pri ulasku u prostoriju. Oni mogu vizualno ulepšati enterijer, ali isto tako loš odabir može ostaviti pogrešan utisak.

Izboru podnih obloga treba posvetiti posebna pažnju. U poslednje vreme, trend su drveni podovi u dnevnim i spavaćim sobama, kao i kuhinjama, hodnicima, kupatilima i terasama.

Generalno, trend je da celi stan ima jednu vrstu poda, pa s toga mnogi postavljaju keramičke pločice u dnevne boravke i sobe Prema arhitektama, veliki trend su liveni podovi od epoksi smole koji izgledaju ujednačeno i elegantno, bez fuga i spojeva. Novina su kerlit ploče velikih dimenzija i male debljine od 3 mm. Njihova tvrdoća i elastičnost omogućavaju postavljanje ploča na zaobljene površine. Jedne od važnih karakteristika su otpornost na smrzavanje i dobra prilagodljivost svim vremenskim uslovima. Jedna od novina su podne nalepnice koje se sve češće pojavljuju u enterijeru i kolorizovane dizajnerske daske, tj. nova generacija laminata.

Drveni pod u dnevnoj i spavaćoj sobi

Najčešće je to masivan ili laminatni parket. U kućama gde je dnevna soba  povezana sa dvorištem, postavljaju se keramičke pločice velikih dimenzija radi lakšeg čišćenja i održavanja. U modernim dnevnim sobama, sve češće je prisutan epoksi pod koji je unikatan, jer ima neograničene mogućnosti kombinovanja boja i dizajna po želji.

Radi osećaja topline u stanovima, najzastupljeniji su parketi, dok su u kućama parketi ili keramičke pločice u kombinaciji sa podnim grejanjem. U dečijim sobama, trend su podne nalepnice koje deci čine prostor zanimljivijim za igru.

Epoksi pod u kuhinji

Podovi su od materijala koji se lako čiste i održavaju. Najčešće su to kermičke pločice.U poslednje vreme često se postavlja parket jer su kuhinje sastavni deo dnevnog boravka. Parket je ugodniji za dugotrajno stajanje i topliji od keramičkih pločica. Ukoliko želite nešto drugačije i modernije, epoksidni podovi u svim bojama pravi su izbor.

Keramičke pločice u kupatilu i hodniku

U kupatilima su najprisutnije keramičke pločice svih dimenzija, od mozaika, do velikih formata od po nekoliko metara. Kao zamena za pločice, u poslednje vreme, vrlo je popularna tikovina koja kupatilu daje dozu ekskluzivnosti. Tikovina je vrlo otporna na vlagu.

Veza između ulaznih vrata i prostorija treba da bude ugodna, pa je topli drveni pod bolja varijanta od hladnih keramičkih pločica. Osim funkcionalnog, razlog je i estetski – vizuelni doživljaj je bolji kada je pod obložen istim materijalom.