Pod od drveta – Priroda u vašem domu!

Pod predstavlja horizontalnu, obrađenu površinu po kojoj se hoda. To je osnovni deo svakog građevinskog objekta i najviši deo podne konstrukcije. Kao takvi, podovi moraju zadovoljiti određene zahteve po pitanju stabilnosti, trajnosti, sigurnosti, udobnosti, lakog održavanja i estetike. Tehnologija izrade brzo napreduje i materijali za podove se menjaju.

Dolazi do primene novih rešenja, koja nisu, nužno, boljeg kvaliteta, ali se iz nekih razloga kao što su ekonomičnost i brzina i jednostavnost ugradnje, rado primenjuju. Ipak, drvo je već vekovima u primeni i oduvek je bilo i ostalo jedan od najkvalitetnijih materijala za izradu podova.

Održavanje podova
Održavanje podova i nega parketa

Pod od drveta je prirodan, topao, lepih boja, tekstura i sjaja. Trajan je ako se pažljivo neguje i ekološki adekvatan ako se ne meša sa štetnim materijama. Korisniku pruža širok izbor vrsta, obrada i načina ređanja u prostoru. Savremeni podovi treba da omoguće ljudima zdravo i komforno stanovanje i više od drugih površina u enterijeru trpe opterećenje, habanje, prljanje, agresivne supstance sredstava za higijenu…

Drvo se kroz istoriju pokazalo kao materijal koji odlično odgovara na sve zahteve koji se od njega u toj nameni traže, a pri tom je u estetskom smislu već vekovima bilo i ostalo na samom vrhu izbora podnih obloga.

Parket u dnevnoj sobi
Parket u dnevnoj sobi

Podovi i njihove primene su se razvijali zajedno sa razvojem građevinarstva i arhitekture. Određene vrste su bile vezane za određene stilove u umetnosti i epohe. Njihova uloga je bila različita u različitim arhitekturama i kulturama. Negde su imali isključivo funkcionalnu ulogu, dok je negde bio akcenat na umetničkom izražavanju.

AUTOR TEKSTA: Ljubica Slavković, M.Arch.

 

Prethodni tekstGotovi terazzo elementi za vaš enterijer
Sledeći tekstACO proizvodi za odvodnjavanje u modernom poslovnom kompleksu Sirius