Pedesetogodišnje drvo kao inspiracija za vrtić

Japan je poznat po naprednoj tehnologiji, modernoj arhitekturi i funkcionalnom sistemu obrazovanja koje se primenjuje već od predškolskog uzrasta. Kada se spoje sva tri rezultat je neobičan vrtić, izgrađen oko istorijski poznatog drveta.

Najzanimljiviji za mališane jesu minijaturni nivoi visoki 1 metar
Najzanimljiviji za mališane jesu minijaturni nivoi visoki 1 metar

Jedinstveni vrtić nazvan Fuji Kindergarden nalazi se u japanskom gradu Tačikava. Objekat predstavlja uspešnu realizaciju projekta arhitektonske firme Tezuka Architects. Konstruisan je tako da svaki prozor ima pogled na pedesetogodišnje drvo oko kojeg je zgrada obavijena u koncentričnim krugovima.

Drvo je samo po sebi istorijska atrakcija. Izuzetno snažan tajfun gotovo je iščupao ogromnu biljku iz korena. Nakon vremenske nepogode, drvo je izgledalo potpuno mrtvo – dobilo je bolesno sivu boju i prestalo je da proizvodi novo lišće. Uprkos svemu, pedesetogodišnji veteran se potpuno oporavio i vratio u život. Čudesni oporavak poslužio je kao inspiracija da se na tom mestu izgradi obrazovna ustanova za najmlađe.

Drvo je samo po sebi istorijska atrakcija
Drvo je samo po sebi istorijska atrakcija

Prilikom pauza, kao i pre i posle časova, deca koriste svaki slobodan trenutak da se veru po razgranatoj krošnji i ugrađenim platformama. Najzanimljiviji za mališane jesu minijaturni nivoi visoki 1 metar, koji su toliko skučeni da odrasli ne mogu da stanu na njih. Na taj način, deci je omogućeno da istražuju delove drveta do kojih čak ni njihovi učitelji ne mogu da dopru.

Izvor: www.mojenterijer.rs