Parket za podno grejanje – KANE PARKETI

Drvo je prirodni materijal koji se skuplja i širi zavisno od temperature. To znači da i podno grejanje svoju toplotu mora distribuirati na blag i kontrolisan način. Vlaga parketa ne sme prelaziti 9%, preporučljivo je koristi parket namenjen podnom grejanju, kao što su parketi od drveta iz toplih krajeva koji su niske vlažnosti (tzv. egzote) ili parket od termo tretiranog drveta.

Termo tretirano drvo je hit u svetu preko 15 godina i taj trend polako dolazi i kod nas. Upitanju je drvo (jasen, hrast, beli bor, bukva…) koje se u specijalnim komorama izlaže visokim temperaturama do 200°C pri čemu se ne dodaju nikakve hemijske supstance. U komorama vazduh mora da ima određenu vlažnost, drvo se prvo zagreva zatim se suši, nakon toga se ponovo zagreva do 200°C. Kada se drvo prohladi dobija se izmenjena struktura koja ima manje kiseonika i vodonika tako da voda ne može da se veže, tada se dobija drvo koje je daleko otpornije na uticaj vlage i vode. Iz tog razloga termo tretirano drvo koristi se pretežno za oblaganje oko bazena, sauna, hotela, kuća…

Svaka ploča se tretira sa parom na visokoj temperaturi, i sa kompjuterski kontrolisanom preciznošću. Ovim procesom se dovodi samo 6 odsto vlage u drvo, i stabilizuje se ćelijska struktura drvnih vlakana. Ovo drvetu daje klasu trajnosti broj 1 – što znači da će se termo-tretirane ploče odupreti truleži i insektima u narednih bar 25 godina. Termo-tretirano drvo se manje deformiše i vitoperi usled smanjenog bubrenja za 50 odsto u odnosu na drvo koje nije termički modifikovano.

KANE PARKETI u svojoj ponudi imaju parket od termotretiranog hrasta i jasena, u vidu klasičnog parketa i brodskog poda.

Parket za podno grejanje - KANE PARKETI
Parket za podno grejanje – KANE PARKETI

Važno je skrenuti pažnju na činjenicu da temperatura merena na površini parketa ne bi trebalo da prelazi 25°C, te da relativnu vlažnost vazduha treba održavati između 50 i 65% kako bi se izbegla pojava zazora i pukotina. Prilikom polaganja obavezno lepiti parket celom površinom na podlogu trajno elastičnim lepkom koji nije na vodenoj osnovi. KANE PARKETI preporučuju elastični, antialergijski lepak rađen po MS tehnologiji – CHIMIVER ADHESIVER ELASTIC.

KANE PARKETI AdhesiveParket na podnom grejanju ne treba prekrivati tepisima niti tapisonima jer se ispod njih razvija viša površinska temperatura nego kod otvorenog poda što dovodi do intenzivnijeg rasušivanja drveta i pojave većih pukotina.

Ugradnju ovakvog poda obavezno prepustite profesionalcima koji imaju dugogodišnje iskustvo u obradi drvenih podova.

KANE PARKETI nudi kompletno rešenje za postavljanje, brušenje, zaštitu i održavanje drvenih podova uz garanciju za izvođenje radova, sa najkvalitetnijim materijalima na tržištu “Chimiver”.

Kane Meister logo

KANE MEISTER
Tošin bunar 59, Beograd
T. +381 11 408 42 61
M. +381 69 3133 866
info@kaneparketi.rs
www.kaneparketi.rs