Predstavljen prvi 3d štampani most od čelika (Video)

Holandska robotska kompanija MKS3D završila je 3D štampanje čeličnog mosta, koji će biti instaliran preko kanala u Amsterdamu sledeće godine.

Dizajner Joris Laarman je radio na pokretanju tehnologije robotske proizvodnje za izgradnju 12 metara dugačkog pešačkog mosta, koji je predstavljen na holandskoj nedelji dizajna između 20. i 28. oktobra.

Prvo predlog je napravljen još 2015. godine, strukturu su konstruisali roboti od slojeva staljenog čelika. Raspon je završen ranije ove godine. Sada je izgrađena paluba, koja predstavlja završnu fazu u procesu izgradnje.

Roboti su izgradili strukturu širine šest metara od slojeva staljenog čelika, a proces je podrazumevao programiranje robotskih ruku za kontrolu velikih aparata za zavarivanje.

Ambiciozni projekat je prošao kroz nekoliko iteracija u svom razvoju kako bi ojačao strukturu protiv potencijalnih brodskih sudara i pridržavao se propisa lokalnog veća.

„Početni dizajn je značajno promenjen zbog inženjerskih problema“, rekao je MKS3D. „Lagana struktura slična drvetu izgrađena je na četiri glavna nosača. Međutim, zabrinutost je bila da ako jedan od ovih nosača pogodi čamac, struktura bi mogla propasti.“

MKS3D je prvobitno bio namenjen robotima i bilo je u planu da oni odštampaju most na licu mesta, počevši od četiri konstruktivna ležaja i da rade unutra, ali plan je morao biti napušten zbog ograničenja budžeta i otpisan kao „suviše opasan“.

Ipak, most je testiran i prošao je sve izazove. Uostalom, pogledajte kako je to izgledalo

Izvor: dezeen.com

Prethodni tekstParket za podno grejanje – KANE PARKETI
Sledeći tekstReč urednika: DESET godina časopisa PODOVI