Postavite laminat prema nameni i svrsi

Laminat je pod koji predstavlja idealnu kombinaciju funkcionalnosti i stila, visoke čvrstine, modernog izgleda i dugog veka trajanja. Jednostavna i brza ugradnja, kao i lako održavanje svrstavaju laminat u najinteresantnije vrste podova. U Srbiji, oni su interesantni zbog još jednog praktičnog razloga, niže su im cene od parketa.

KAKO ODABRATI LAMINAT?

Odlučili ste se za zamenu postojećeg poda u Vašem domu ili opremate Vaš stan i potrebna Vam je pomoć oko izbora novog laminata?

Prilokom odabira laminata
Kako odabrati laminat

BOJA LAMINATA

Boja laminata utiče na celokupan utisak i perspektivu prostorije. Pravilno odabrana boja poda može vizuelno povećati ili izdužiti određenu prostoriju. Ukoliko želite da vizuelno povećate prostoriju postavite svetliji pod, dok tamniji podovi vizuelno smanjuju prostoriju. U većim prostorijama bi trebalo da postavljate laminate sa većom šarom, dok se sitnije šare bolje uklapaju u manje prostorije. Sitnija šara u velikoj prostoriji može delovati previše razigrano. Prilikom izbora boje laminata, potrebno je uzeti u obzir i postojeći nameštaj u prostoriji kao i boje zidova. Boje zidova bi trebalo da budu bar za dve nijanse svetlije ili tamnije od boje poda.

Laminatni podPROSTORIJA U KOJOJ SE POSTAVLJA LAMINAT

Prilkom odabira laminata, neophodno je uzeti u obzir prostoriju u koju se laminat ugrađuje. Laminat koji se postavlja u kuhinji mora biti otporan na vlagu i imati protivkliznu površinu. Pored toga, neophodno je da ima higijensku i visokootpornu površinu, kako bi se brzo i lako uklanjale fleke i mrlje. U hodnicima, dnevnoj i dečijoj sobi je često veća prohodnost nego u spavaćoj sobi, pa je potrebno odabrati laminate koji imaju otporniju površinu i odolevaju oštećenjima prilikom pada igračaka ili udubljenjima usled pomeranja teškog nameštaja. Moja preporuka, danas, je da u svaku prostoriju stana ili kuće, stavile potpuno različit dezen laminata. Na taj način ćete, i bez tepiha, dobiti posebne prostorije koje ne liče jedna na drugu. Srećno prilikom odabira.

Piše: Mirjana Makarin Plavšić

Prethodni tekstLakiranje pločica kao manikir
Sledeći tekstU Londonu se gradi stambeni neboder koji će biti najviši u Evropi