Održivi podovi od plute

Često farme plute niču zajedno sa drugim oblicima poljoprivrede, kao što su svinjogojstvo ili uzgoj drugih vrsta  useva, pa čak i drveća. Ove kombinacije su idealne po lokalne poljoprivrednike jer omogućavaju balans dugotrajnog proizvodnog ciklusa plute.

Prirodna pluta se još uvek bere ručno, tradicionalnom metodom, ostavljajući prirodno stanište netaknutim, bez ikakvog štetnog uticaja po životnu sredinu. Uklanjanje kore, poznatije kao „skidanje“ , vrši se u toku aktivne vegetacije, u periodu od juna do avgusta. Upotrebom ručnog alata, kora se zasec na više mesta:  na dnu, ispod prvih grana  i povlače se vertikalni rezovi koji spajaju prethodna dva.spaja. Oslobođena kora se meša sa velikim listovima. Listovi od plute se slažu i ostavljaju par dana da se osuše na suncu pre nego što se pošalju u fabriku.

Opcije poda

Sposobnost da se pluta koristi kao pod, nije otkriveno sve do 19. veka kada je Amerikanac, Džon Smit, otkrio aglomerisanu plutu. Danas su podovi od plute napravljena od post-industrijskih nus-produkata iz industrije čepova (od boca). Ovaj otpadni materijal se skuplja i taloži, a zatim formira u listove koristeći minimalne količine lepka, da bi se čestice vezale zajedno pod visokim pritiskom. Veličina, količina i vrsta plute zavisi od različitih stepena pritiska.

Nove tehnike završne obrade i poboljšanih tehnologije oživele su interesovanje za plutu u prethodnoj deceniji. Iako je još uvek zatupljena na malom delu ukupnog tržišta podnih obloga, prirodna pluta uživa sve veću popularnost.

Osnova podne obloge od prirodne plute je aglomerisani list proizveden uglavnom u Portugaliji i Španiji. Ovaj materijal ima izgled kompresovanih granula.

Prethodni tekstTekstilni kompozitni podovi
Sledeći tekstBetonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli