Toplo čudo prirode

Udobna, održiva i prijatna na oko, pluta kao materijal ima dosta toga da ponudi. Iako je popularnost plutanih podova skočila u tokom protekle decenije, oni su prisutni i korišćeni već više od jednog veka. Ranije se pluta najviše upotrebljavala u komercijalnim i javnim prostorima, dok se u stambenim počeo primenjivati tek nakon prvog konstruktivnog dizajna Frank Lloyd Wright-a.

Popularnost podova od plute dostiže svoj vrhunac u 60.-im i 70-im godinama, a potom naglo slabi do 2000. kada se uvodi retro izgled podova od plute, pri čemu dizajn održive prirode postaje draži.

Osnove plute

Pluta se dobija iz kore drveća plute, koje se naaze u Južnoj Evropi i Severnoj Africi. Ostaci kore, pritisnuti i pečeni, u listovima se isporučuju i ugrađuju u podove u vidu podnih dasaka i pločica.

Šta najviše volite?

Pluta je vrlo elastična i fleksibilna kao materijal. Njena šok apsorbujuća struktura pruža apsolutnu udobnost nogama, u prostorijama koje zahtevaju najviše provođenje vremena u stojećem stavu – poput kuhinje ili kućne teretane, na primer.

Pluta takođe ima ozbiljan zeleni kredibilitet. Drveće postepeno obnavlja svoju koru nakon što je ona skinuta, a sam proces branja je strogo regulisan kako bi šteta bila minimalna. Pošto drveće može živeti između jednog i dva veka, pluta je dugoročni obnovljivi resurs. Pluta je materijal o kom ste sanjali: ne skuplja prašinu i sadrži prirodne supstance koje se suprotstavljaju plesni, truleži i štetočinama.

Pluta poseduje razne prirodne varijacije u pogledu nijansi i tekstura, koje stvaraju bogatstvo i dubinu koju čak ni proizvođači ne mogu skinuti, odnosno, napraviti repliku. Iako je pluta trajna, budite spremni da uložite minimalna održavanja.

Mrvice, prljavština i ostalo, može naružiti njenu površinu tokom vremena, pa je potrebno s vremena na vreme pod prebrisati i usisati. Pod od plute takođe treba da bude ponovo zapečaćen zaštitnim slojem poliuretana na svakih nekoliko godina. Alternativno, može se premazati voskom.