Podovi od plute Toplo čudo prirode

Toplo čudo prirode

Elastičan i udoban pod od plute

Udobna, održiva i prijatna na oko, pluta kao materijal ima dosta toga da ponudi. Iako je popularnost plutanih podova skočila u tokom protekle decenije, oni su prisutni i korišćeni već više od jednog veka. Ranije se pluta najviše upotrebljavala u komercijalnim i javnim prostorima, dok se u stambenim počeo primenjivati tek nakon prvog konstruktivnog dizajna Frank Lloyd Wright-a.

Popularnost podova od plute dostiže svoj vrhunac u 60.-im i 70-im godinama, a potom naglo slabi do 2000. kada se uvodi retro izgled podova od plute, pri čemu dizajn održive prirode postaje draži.

Popularnost podova od plute dostiže svoj vrhunac u 60.-im i 70-im godinama

Osnove plute

Pluta se dobija iz kore drveća plute, koje se naaze u Južnoj Evropi i Severnoj Africi. Ostaci kore, pritisnuti i pečeni, u listovima se isporučuju i ugrađuju u podove u vidu podnih dasaka i pločica.

Šta najviše volite

Pluta je vrlo elastična i fleksibilna kao materijal. Njena šok apsorbujuća struktura pruža apsolutnu udobnost nogama, u prostorijama koje zahtevaju najviše provođenje vremena u stojećem stavu – poput kuhinje ili kućne teretane, na primer.

Pluta je vrlo elastična i fleksibilna kao materijal

Pluta takođe ima ozbiljan zeleni kredibilitet. Drveće postepeno obnavlja svoju koru nakon što je ona skinuta, a sam proces branja je strogo regulisan kako bi šteta bila minimalna. Pošto drveće može živeti između jednog i dva veka, pluta je dugoročni obnovljivi resurs. Pluta je materijal o kom ste sanjali: ne skuplja prašinu i sadrži prirodne supstance koje se suprotstavljaju plesni, truleži i štetočinama.

Pluta je materijal o kom ste sanjali

Pluta poseduje razne prirodne varijacije u pogledu nijansi i tekstura, koje stvaraju bogatstvo i dubinu koju čak ni proizvođači ne mogu skinuti, odnosno, napraviti repliku.
Iako je pluta trajna, budite spremni da uložite minimalna održavanja.

Mrvice, prljavština i ostalo, može naružiti njenu površinu tokom vremena

Mrvice, prljavština i ostalo, može naružiti njenu površinu tokom vremena, pa je potrebno s vremena na vreme pod prebrisati i usisati. Pod od plute takođe treba da bude ponovo zapečaćen zaštitnim slojem poliuretana na svakih nekoliko godina. Alternativno, može se premazati voskom.