Vesti Betonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli

Betonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli

Betonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli

Sledeća velika stvar u niskogradnji jesu naelektrisani auto-putevi koji neće zahtevati so za odleđivanje.

Putovanje automobilom tokom zimskih meseci zna da bude prično mukotrpno. Sneg i led značajno umanjuju bezbednost putnika pa naučnici već dugo vremena smišljaju metode za njegovo odleđivanje bez upotrebe, za okolinu veoma štetne, soli. Izgleda da će jedan metod značajno promeniti stvari: naelektrisani kolovozi.

Ubrzani snimak topljenja snega na provodljivom betonu

Kako piše Discovery, Kris Taun, profesor građevinarstva na Univerzitetu u Nebraski, osmislio je mešavinu koji beton čini dovoljno provodljivim da može da nosi naelektrisanje. Dodajući u betonsku mešavinu čelične strugotine i ugljenik, ovaj materijal postaje pogodan materijal jer se zagreva taman toliko da otopi sneg i led s njegove površine. Temperatura je tolika da se slobodno može pipnuti rukom a i bezbedan je za automobilske gume.

Testiranja za aerodrome

Iako će sigurno proći dosta vremena pre nego što ovaj beton uđe u upotrebu, Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FAA) već testira ovaj materijal za izgradnju aerodromskih pista. Ukoliko se pokaže pogodnim, njegova eksploatacija možda krene i ranije nego što smo mislili.

Izvor: gradnja.rs

Prethodni tekstOdrživi podovi od plute
Sledeći tekstIpe Lapacho – drvena obloga vašeg eksterijera