Fototapete za vas estete

Ako se malo zamislimo, a onda malo i istražimo, lako ćemo zaključiti da su tapete veoma važne zidne obloge, kada je uređenje enterijera u pitanju. Od svog postanka, tapete su u stalnom procesu unapređivanja. Dokaz toga su fototapete, koje imaju značajnu ulogu kada je moderno uređenje prostora u pitanju.

Kao što samo ime i kaže, fototapete su tapete koje se javljaju u vidu odštampane fotografije. Druga važna karakteristika fototapeta su njihove velike dimenzije, odnosno površina koju obuhvataju.

Sigurno ste imali priliku da u nekom enterijeru vidite ogromne fotografije na zidu koje dominiraju prostorom. To su fototapete. Iako se na fototapete može postaviti bilo koja fotografija sa dobrom rezolucijom, najčešći motivi su:

  • motivi poznatih svetskih gradova i njihovih atrakcija, kao što je Bruklinski most, Ajfelova kula u Parizu, Njujorške ulice,
  • priroda i pejzaži koji nikada, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim,
  • motivi životinja sa lavom, slonom, žirafom ili nekom drugom životinjom u gro planu,
  • za dečije sobe posebno su aktuelni super junaci likovi iz crtanih filmova, mada su i sport i sportisti takođe aktuelni. Istina, „sportske“ fototapete se zanimljive i malo starijoj deci, čitajte tatama,
  • apstraktni prikazi ili motivi svemira i vasione,
  • nezaobilazni cvetni detalji, različitih boja i dimenzija.

Posebnu kategoriju čine tzv. 3D fototapete. Trodimenzionalni prostor i osećaj da ste Provansu, obale Atlantika ili prolaz do svemira, uneli u vaš prostor. Uz 3D najlepše tapete, enterijer izgleda potpuno drugačije.

Svaka od ovih kategorija našla je primenu u različitim prostorima. Pored privatnih objekata, od dnevne, preko spavaće i dečije sobe, tu si i kuhinje, kupatila, hodnici, ali i kancelarije i drugi poslovni prostori.

Fototapete lični pečat prostora

Osnovna prednost fototapeta ogleda se u njihovoj estetici i moći da potpuno transfomišu prostor. Pored najčešćih navedenih motiva, fototapete mogu biti baš onakve kakve vi želite, po vašoj želji i meri. Dovoljno je da pronađete adekvatnu fotografiju, možda i iz lične arhive, sa tačnim dimenzijama, odnosno visinom i širinom zida, na koji će se fototapeta postaviti i pošaljete proizvođaču. Nakon toga ostaje vam da čekate da vaš unikatni fototapet stigne do vašeg doma.

Fototapete ne samo da su lepe, one su i veoma praktične, lako se održavaju, kako su najčešće plastificirane otporne su na vodu, lako i brzo se postavljaju i dugo traju. Drugim rečima, pružaju sve ono što biste želeli da imate u svom prostoru. U pitanju je zidna obloga koja će vam omogućiti da za kratko vreme napravite promenu u enterijeru, a onda i u svom životu. I to ne bilo kakvu promenu. Lepu i jedinstvenu promenu, koja će vam pružati ugođaj na duge staze.

Na šta obratiti pažnju kada su fototapete u pitanju

Da bi efekat bio najbolji mogući, važno je da prilikom izbora fototapeta budete precizni kada su dimenzije zida u pitanju. Ovo je veoma važno kako bi slike na fototapetama bile tako odštampane da se savršeno uklapaju u zid. Odnosno da se ne desi da neki delovi fotografije nedostaju ili su sečeni na pola zida, tačnije da nisu kompatibilni sa zidom.

Bez obzira da li su u pitanju fototapete koje se lepkom lepe za zid ili su samolepljive, jedno je sigurno, zid mora biti idealno ravan, bez neravnina i nečistoća. Prilikom lepljenja treba voditi računa da se svi delovi uklope, ukoliko se fototapet sastavlja iz više delova, ili ukoliko je iz jednog dela treba ga pažljivo nanositi na zid i paziti da ne dođe do krivljenja, što bi napravilo veliki vizuelni problem. A to nam nije na listi ciljeva, zar ne?