Da li je moguće imati jeftin a kvalitetan pod?

Danas se reciklirani materijali u veliikim količinama odlažu u celom svetu. Kao jedan od najrasprostranjenijih materijala, najekonomičniji je i lak za upotrebu, a donosi sa sobom niz kreativnih ideja. Ukoliko ste u potrazi za jeftinim i jedinstvenim opcijama podova, razmislite o nekonvencionalnim “sam svoj majstor” idejama, kojima bukvalno „spašavate” svakog dana materijal u dobre svrhe.

Dobar i izdržljiv pod može se izvesti od različitih recikliranih materijala. Možda će biti potrebno malo više kreativnosti, planiranja i vremena, ali vakako, će se trud isplatiti naočigled Vas i Vaših najbližih!

Čepovi flaša

Želite nešto više od šarenila i zabave? Počnite sa prikupljanjem čepova omiljenih napitaka! Ovaj projekat zahteva posvećenost i oko 120 čepova po kvadratnom metru. Čepovi od flaša kao podna podloga pružaju zabavu i unose razdraganost i neku toplinu u enterijere Vaših prostorija. Pre postavljanja čepova, treba pripremiti pod tankim setom maltera, a zatim stavite poklopce u željeni mozaični položaj. Kada se malter osuši, razmake između popunite malterom.

Smeđi papir

Papirni podovi su napravljeni od papirnih kesa braon boje. Poput tehnike dekupaža, lepljeni su za podlogu, a potom prekriveni slojem poliuretana. Papir se natapa u lepak, polaže na pod i ostavlja da se potpuno osuši, a zatim premazuje.

Novčići

Novac može vredeti mnogo ovih dana , ali za ovu namenu se baca dole! Podovi od novčića su atraktivni, deluju luksuzno zbog svoje zlatne ili srebrne boje. Novčići se podlogu postavljaju jedan po jedan netoksičnim građevinskim lepkom ili epoksidnim. Tajna je u lepku. Naime, koristi se samo onoliko lepka koliko je potrebno da se novčić zalepi, ni previše, ni premalo.

Naravno, guma kao opcija je najlakša za nabaviti, budući da je najviše ima, a i sam pod od reciklirane gume ima daleko veću upotrebu u odnosu na ostale. Zahvaljujući svojim karakteristikama o kojima je bilo reči u prethodno napisanim tekstovima, ona se može smatrati za materijalom br. 1.

Prethodni tekstOdržavanje podova – proces a ne zadatak
Sledeći tekstPodovi u savremenoj arhitekturi – Kada ekscentrično postane standardno