Adekvatan tretman mermera i granita

Među prvim materijalima koje je čovek koristio za gradnju jeste prirodni kamen. Nega i održavanje je jedan od zadataka koje su obavljali naši preci. Taj zadatak danas su preuzele kompanije, vodeći se iskustvima sa ovim materijalom, i u kombinaciji sa modernom tehnologijom obećavaju dugi niz godina lepote i užitka u čarima prirodnog kamena.

Procesi obrade kamena

Kao rezultat glancanja finim abrazivima je visoki sjaj na kamenu. Najčešće se koriste dijamantski abrazivi za honovanje, a potom praškasti za završno poliranje. Abrazivni prah se mašinom za pod sa korišćenjem vode i krpe nanosi na kamen. On se razmazuje sve dok ne dobije efekat poliranja. Potom se uklanja višak usisivačem ili džogerom i pere pod.

Brušenje predstavlja proces peskarenja površine uz upotrebu abrazivnih sredstava (dijamantskih diskova) kako bi se uklonili veliki delovi kamena. Ovaj proces se naročito primenjuje kada kamene ploče sadrže neravnine. Brušenje se preporučuje i za uklanjanje dubinskih fleka i ogrebotina.

Kristalizacija predstavlja proces poliranja i očuvanja sjaja mermernih površina. Sam proces se sastoji od prskanja tečnosti na pod i njegovog brušenja čeličnom vunom na brusilici. Čelična vuna stvara toplotu abrazijom, pri čemu hemikalije reaguju sa mermerom, dajući novo jedninjenje na površini kamena. Ovim procesom se štiti površina kamena, daje sjaj i očvršćava sam kamen, povećavajući njegovu otpornost.

Honovanje spada u procese glancanja kamena korišćenjem abrazivnih sredstava (dijamantskih diskova). Primenjuje se za uklanjanje ogrebotina, međutim, neće ukloniti izražene neravnine na kamenim pločama. Može se koristiti prilikom zaobljavanja ivice kamena, pri čemu kamen dobija na glatkoći.

Zaptivanje

Zaptivanje je obezbeđivanje izdržljivosti, dugotrajnosti, efikasnosti i životnog veka materijala.

Zaptivačem kamena se stvara zaštitna barijera na samoj površini kamena koja odbija tečnosti i sprečava apsorpciju koja šteti kamenu. Ovaj process je savršen za primenu prilikom restauracije mermera ili granita.

Održavanje

Da bi se zadržao autentičan izgled granita ili mermera i da bi se zaštitili od fleka i ogrebotina, potrebno  je u potpunosti ispolirati mermerne i granitne površine. Mogu se takođe polirati samo oni delovi koji su bili izloženi intezivnijem saobraćaju.

Prethodni tekstMCS-Sistem d.o.o. – Kompletna usluga polaganja podnih obloga
Sledeći tekstČinjenice o gumenim komadićima podnih površina