Kako održavati pločice od terakote?

Pločice od terakote, prepoznatljive po crvenkastoj i crvenkasto-žutoj boji, imaju hrapavu površinu. Podne obloge od terakote veoma su porozne, pa su stoga podložne prljanju. Terakota pločice idelane su za hodnike, dnevne sobe, velike spavaće sobe kao i objekte dizajnirane u etno stilu. 

U nastavku pogledajte kako da vaše terakota pločice ponovo izgledaju kao nove.

Uklonite prljavštinu

Upotrebite rastvor za čišćenje kamena od 25 procenata u kanti tople vode. Lagano nanesite mopom ili sunđerom. Ostavite da djeluje 15 minuta ili tako, a zatim dobro operite pod. Na tvrdokorne mrlje proizvod nanesite uredno. Obrišite prljavštinu i masnoću i isperite toplom vodom. Koristite stari peškir ili suvu krpu za sušenje površine.

Pripremite pločice za uljenje

Terakota pločice
Uklanjanje prljavštine sa pločica

Pre nanošenja ulja pločice ostavite da se temeljno osuše. Obavezno prvo usisajte pločice kako bi uklonili najsitniju prašinu. 

Uljenje pločica

uljenje
Nanošenje ulja na pločice

Takozvano kuvano laneno ulje je tradicionalna završna obrada neglaziranih pločica koje im daje poseban sjaj. Kako bi podstakli da se ulje apsorbuje u pločice, ostavite ulje na toplom mestu preko noći i za uljenje pločica izaberite topao dan. Obilno nanesite ulje četkom za farbanje. Ostavite 20 minuta da odstoji, a potom proverite da li je svuda ravnomerno raspoređeno. 

Uljenje pločica
Po potrebi obrisati višak krpom ili preći ponovo četkom mesta gde nije naneto ulje

Ostavite pločice najmanje osam sati pre nanošenja drugog sloja. Masne krpe mogu predstavljaju opasnost od požara. Stoga ih ostavite napolju da se osuše pre nego što ih odložite.

Završni sloj

Završni sloj
Završni sloj mora biti na uljanoj bazi

Zaštitni sloj terakota pločica mora biti na uljanoj, a ne vodenoj bazi. Proizvodi na vodenoj bazi nisu pogodni za nanošenje preko nauljenih pločica. 

Održavanje

Redovno usisavajte i brišite nečistoće sa pločica kako biste izbegli fleke na podu. Jednom godišnje testirajte da li su pločice dovoljno nauljene. Ukoliko upijaju kapljice vode, premažite ih kuvanim lanenim uljem.